Subota, 06.03.2021.

“Moja adresa: Srebrenica” bojkotuje izbore 21. februara

Ponedjeljak, 15.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” danas je donijela odluku da će bojkotovati ponovne izbore koji će se u ovoj općini održati 21. februara.

Sa ovom odlukom su se složili kandidat za načelnika Alija Tabaković, kao i svi kandidati koji su se nalazili na kandidatskim listama za odbornike u Skupštini općine Srebrenica.

Naime, Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ nezadovoljna je što Apelaciono odjeljenje Suda BiH nije uvažilo njihovu apelaciju da se ponove izbori i putem pošte. Naglasili su da su sve argumente i dokaze uložili u žalbi, od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama.

– Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama, ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu.

Svima je poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BIH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte – smatra Inicijativa „Moja adresa Srebrenica.