Petak, 05.03.2021.

Naša stranka odustaje od rotirajućih gradonačelnika: HDZ i SDA nam u Mostaru nisu ostavili izbor

Ponedjeljak, 15.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Mostar, na kojoj bi trebao biti izabran novi gradonačelnik, oglasili su se iz Naše stranke, rekavši da odustaju iz utrke za ovu poziciju, jer kako kažu, ne žele učestvovati u raspodjeli pozicija u režiji SDA-HDZ.

Kako su naveli iz Naše stranke ne žele raditi na dosadašnjem ustaljenom principu SDA-HDZ “šta Salem kaže, Ljubo potpisuje” niti podržavati one koji tako rade već dvije decenije.

“SDA i HDZ na svakom nivou učestvuju u raspodjeli vlasti na etničkoj osnovi i sa katastrofalnim ekonomskim i zdravstvenim posljedicama – po principu „Aluminij vama, KCUS nama“ i slično, a očekuju od Naše stranke da ih podrži kada je pozicija samo jedna, uprkos mogućnosti da prihvate ženu koja je vratila demokratiju nakon što je Mostarcima uskraćivana punih 12 godina.
Nejasno je, također, zbog čega je prihvatljivo da SDA svojim glasovima, konkretnim dizanjem ruku, doslovno pokloni i Čoviću i Dodiku četvrtu fotelju u Domu naroda – obustavljajući prohodnost svih zakona – a osporava Našoj stranci da bude suzdržana”, naveli su iz Naše stranke.

Zbog toga što im, kako kažu iz Naše stranke, HDZ i SDA nisu ostavili drugu mogućnost, oni neće podržati njihove kandidate za poziciju gradonačelnika Mostara.

“U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara. Nama je, kao i ranije, cilj da ponudimo drugačiju viziju, da budemo most između različitosti, vezivno tkivo Mostara, uvijek insistirajući šta je ispravno, jasno navodeći probleme i nudeći rješenja”, kažu iz Naše stranke.

Podsjećamo, kandidatkinja Bh. bloka, Irma Baralija, koja dolazi iz redova Naše stranke, nije dobila dovoljno glasova na prošloj sjednici Gradskog vijeća, zbog čega je ispala iz utrke za gradonačelnika. U sljedeći krug su ušli kandidati SDA Zlatko Guzina i HDZ-a Mario Kordić.

Bh. blok je predložio i rješenje kojim bi se na poziciji gradonačelnika našle tri osobe, koje bi se na toj funkciji rotirale, što je SDA prihvatila, no HDZ je taj prijedlog kategorično odbio.

Budući gradonačelnik, koji bi nakon 12 godina na ovom mjestu trebao zamijeniti Ljubu Bešlića, trebao bi biti poznat večeras.

(Klix)

Tagovi: Naša stranka