Srijeda, 28.07.2021.

Radončić: Vijest o novom predsjedniku SBB-a objavila je jedna budaletina. I dalje mislim da je Zvizdić potentan kandidat za Predsjedništvo BiH

Utorak, 15.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je da je vijest o tome kako će Nermin Džindić biti novi predsjednik SBB-a objavila “jedna budaletina” koja je megafon Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) BiH. U razgovoru za N1 istakao je kako i dalje smatra da je Denis Zvizdić potentan kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali isto tako i da nije dobro što igra vruće-hladno kada je riječ o izlasku iz SDA.

Proteklih dana se mnogo spekulise o tome kada će i da li će Radončić napustiti politiku i SBB, a rekao je da se ta ideja razmatra proteklih nekoliko dana. Također, kazao je da razmišlja o “Ivanićevom modelu” unutar PDP, gdje je ostao kao počasni predsjednik, a stranku vodi Branislav Borenović.

“Objektivno, SBB je u delikatnoj situaciji. SDA je tvrda nacionalna stranka, imate stranke koje su proizašle iz SDA. SBB je jedina alternativa u smislu borbe za društvo jednake šanse, infrastrukturnih radova, unutarbošnjačkog pomirenja, projekata sa Banjalukom i Mostarom, regijom”, izjavio je Radončić.

Radončić: Kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi

On je kazao da se u očima mnogih, a sve zbog aktuelne politike, Sarajevo “doživljava kao Teheran”, Srbi kao “genocidaški narod”, te da je SBB jedina alternativa tome.

“Prozivan sam kao antibošnjak, kao prosrpski političar, upravo zbog naših komunikacija, kapaciteta. SBB je stranka centra, ostat će stranka centra. Ja kada hodam Sarajevom, Banjalukom, Mostarom – mala je razlika u popularnosti”, izjavio je Radončić za N1.

“Moj plan je da nakon 10 godina upravljanja SBB prepustim mlađoj generaciji političara. Ne napuštam SBB dok SBB ne odluči drugačije. To je kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi. Mi vršimo konsultacije ko bi mogao da bude persona koja će da zadrži SBB, da sačuvamo članstvo”, izjavio je Radončić.

SBB ima jednu manu

“SBB i ja imamo manu. Previše članova i glasača se vezalo za mene. Ima i otpor unutar SBB da bilo ko preuzme stranku osim Radončića”, kazao je Fahrudin Radončić za N1.

Na konkretno pitanje kada se planira povući, kazao je: “Do izbora 2022. godine”.

O potencijalnim imenima koja bi ga mogla naslijediti nije govorio, mada se pominje ime Nermina Džindića. Radončić je rekao da on ima svoje kvalitete, da ga doživljava kao potentnu osobu, ali je kazao da novi lider mora da bude dobar menadžer, političar i osoba koja će se uhvatiti u koštac sa svima na političkoj sceni BiH i regije.

“Ako nađemo pravu ličnost – što bih se ja onda petljao u koncept. Mudrost je naći dobrog menadžera, rasnog političara koji će praviti politiku SBB. Ja ću pomagati koliko mogu”, izjavio je Radončić za N1.

Na pitanje o Denisu Zvizdiću, Radončić je odgovorio da je Zvizdić potentan kandidat za Predsjedništvo BiH, da je dobrodošao u SBB, ali da smatra kako Zvizdić koketiranjem u smislu neodlučnosti o napuštanju SDA smanjuje svoju cijenu.

Istakao je da je Zvizdićev saziv Vijeća ministara BiH “Sorbona” za aktuelni saziv Vijeća ministara BiH koja je kao fakultet u Kiseljaku.

(PRESS/N1)