Nedjelja, 19.09.2021.

Amra Šabića el-Rayess dobila vrijednu nagradu od federalne vlade SAD-a vrijednu 750.000 dolara

Srijeda, 15.09.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Profesorica na čuvenom Univerzitetu “Columbia” u Njujorku Amra Šabić el-Rejes (El-Rayess) pripada krugu uspješnih Bosanki u dijaspori čije spominjanje kod nas, u ranjenoj i podjelama rastrzanoj domovini, izaziva samo ponos.

Bišćanka koja ne zaboravlja svoje porijeklo, koju uspjesi u najmoćnijoj državi svijeta ne udaljavaju od problema njene BiH, posao nezvaničnog ambasadora naše zemlje u svijetu radi mnogo srčanije, iskrenije i efikasnije od onih koji, recimo, ni zastavu na Ambasadi na dan genocida u Srebrenici ne žele spustiti na pola koplja.

Ona je na svom Facebook profilu obavijestila javnost da je dobila veliku nagradu u iznosu od 750.000 dolara od federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država, pa je pojasnila i za šta tačno.

Post prenosimo u cjelosti:

Dragi Moji, nevjerovatna vijest koju želim podijeliti s vama! Danas sam od svog univerziteta (Columbia Univerzitet) obavještena da sam od federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila zaista veliku nagradu u svijetu akademije u iznosu od $750,000 dolara. Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija. S ovim sredstvima će za mene započeti veliki rad u naredne dvije godine uz naravno tim mojih studenata koji su ključan dio našeg kolektivnog uspjeha. Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema Muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo. Sva mržnja koju sam ja lično doživjela zbog svog identita kao Bošnjakinja i kao Muslimanka je moja inspiracija da spriječim slična iskustva drugima bez obzira ko su i gdje su. Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje.