Petak, 24.09.2021.

Borel: Rusija želi podijeliti Evropsku uniju

Srijeda, 15.09.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Rusija želi podijeliti Evropsku uniju pregovaranjem samo s određenim članicama, na što treba odgovoriti jedinstvom, istaknuo je šef evropske diplomatije Josep Borel na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

-Naše bi jedinstvo trebalo biti najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni nas žele podijeliti, nije ih briga za Evropsku uniju – kazao je Borrel u raspravi s europarlamentarcima o odnosima EU-a i Rusije.

Rusija želi razgovarati s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne”, pojasnio je visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

Rusija “uvijek pokušava podijeliti Evropsku uniju”, a Unija kao odgovor na to “mora ostati jedinstvena”, ocijenio je Borrell.

-To, vjerujte mi, nije uvijek lako – istaknuo je.

Šef evropske diplomatije smatra da je stanje evropsko-ruskih odnosa “teže nego ikad” i da “prave komunikacije de facto nema”.

Međutim, Rusija je susjed EU i “važan globalni akter” pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s Rusijom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

-Ta strategija ne smije podrazumijevati odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer je podrška demokratiji “jedan od glavnih prioriteta EU – istaknuo je Borel.

-Ne možemo biti otok okružen autokratskim sistemima. Ne bismo tako preživjeli – zaključio je.

Europarlamentarac iz Litvanije, Andrius Kubilius, o čijem će izvještaju o smjeru odnosa EU i Rusije Evropski parlament glasati danas, istaknuo je u raspravi da EU treba jasnu strategiju s dugoročnim ciljevima u politici prema Rusiji.

-Želimo dobre odnose s Rusijom, ali to ovisi o Rusiji. S Rusijom koju predvode autoritarci i kleptokrati i agresivni putinovski režim to je nemoguće – poručio je, dodavši da je Rusija najveća prijetnja evropskoj sigurnosti.

Kubilius je rekao da treba razlikovati “režim Kremlja” od ruskog naroda koji je prijatelj Evropske unije.

-Želimo da ruski narod ima iste slobode, ljudska prava i i privilegije demokratije koje mi uživamo – kazao je.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula učestvovao je u raspravi i istaknuo da EU treba kreirati novu evropsku strategiju prema Rusiji koja bi “omogućila proaktivniji pristup”.

-Moramo biti realistični po pitanju ambicije demokratizacije Rusije. Ne smijemo pasti u političku klopku i dodatno smanjiti prostor za naše političko djelovanje – poručio je Picula koji ističe da je “režim sve odlučniji u nastojanju da potkop – odnose EU s ruskim civilnim društvom.

(Avaz/PRESS)