Nedjelja, 19.09.2021.

Načelnik Muzur održao prijem za svjetskog prvaka i pijanistu Omara Halilovića

Srijeda, 15.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Općinski načelnik Nermin Muzur održao je prijem za svjetskog prvaka i pijanistu Omara Halilovića, učenika četvrtog razreda JU “Osnovna muzička škola” Ilidža.

U pratnji sa Omarom bili su njegov nastavnik klavira i v.d. direktor škole Amsal Ganović i majka Bisera Halilović.

Omar je osvojio prvu nagradu na nedavno održanom Internacionalnom takmičenju “Suzanne Culley” u New Yorku, a pozvan je da svira sljedeće godine na Winners Gala koncertu u prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku 29. juna 2022.godine sslučajno i simbolično za njegov rođendan.

Njegov nastavnik klavira Ganović istakao je kako je Omar talenat koji se rijetko viđa te da trenutno iako pohađa osnovnu muzičku škola svira repertoar za srednjoškolce. Kazao je da je poziv na ovo svjetsko takmičenje bio potpuno neočekivan I izuzetan uspjeh, s obzirom da je poziv za učešće stigao putem društvenih mreža. Omar je osvajao bodove na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i regiji što su organizatori pratili i poslali poziv za učešće.

“Izuzetan je uspjeh bio što je ušao u prvih 10. takmičara i smatrali smo da je to njegov najveći uspjeh do sada. Nakon što smo dobili informaciju da je u finalnu osvojio 1.mjesto i zlatnu medalju zaista smo bili nevjerovatno ponosni i sretni. Pobjedu je ostvario sa Mjesečevom sonatom od Betovena, koja je izuzetno kompleksna”, kazao je nastavnik Ganović.

Bisera Halilović, Omarova mama, istakla je da kao roditelji pružaju svu moguću podršku sinu te da je nekad izuzetno teško obezbijediti mu sve uslove za razvijanje njegovog talenta, kao i finansiranje učešća na takmičenjima s obzirom da ne postoji sistemsko rješenje podrške ovakvim uspješnim učenicima.

Načelnik Muzur je istakao da je zaista sretan što je upoznao Omara te da je pratio njegov rad i sa oduševljenjem slušao kako svira klavir.

“Sretan sam i ponosan što naš Omar predstavlja uspješno našu državu na svjetkim takmičenjima i želim mu se zahvaliti na tome i poželjeti mu puno sreće u njegovom daljnjem radu i učenju. Izuzetno malo pažnje se posvećuje obrazovanju, kulturi, sportu i mladima i želimo to proijeniti. Općina Ilidža u proteklom periodu naglasak je stavila na podršku mladima jer želimo da u sklopu svojih mogućnosti pomognemo njihovom razvoju i talentima. Od naredne godine sigurno ćemo još više finansijskih sredstava planirati za mlade i talentirane učenike”, kazao je načelnik Muzur.

Općina Ilidža je Omaru dodijelila novčanu nagradu za ostvaren uspjeh te je dogovorena saradnja sa JU “Osnovnom muzičkom školom” Ilidža kako bi kroz zajednički projekat promovisali talentirane učenike ove škole kroz aktivnosti koje će se realizirati na području općine.