Ponedjeljak, 08.03.2021.

Direktoru OSA-e za dva dana istječe sigurnosna dozvola: Ostaje li Mehmedagić bez pristupa tajnim podacima

Utorak, 16.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću Osmici sigurnosna dozvola za pristup tajnim podacima, koja mu je izdata prije pet godina, istječe u četvrtak, 18. februara.

S obzirom na aktuelni sudski proces u Sudu BiH, gdje mu se sudi po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu službenog položaja, teško je očekivati da će čelni ljudi Ministarstva sigurnosti postupiti prema njegovom zahtjevu za produženjem.

Zakon jasan

Pogotovo što je Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH jasan. Prema članu 59. Zakona, u kojem se govori o sigurnosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je “vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca”.

S obzirom na to da se Mehmedagiću sudi pred Sudom BiH zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina, jasno je da ne postoji zakonska osnova da aktuelnom direktoru bude produžena sigurnosna dozvola.

Faktički, Mehmedagić je morao još prije tri mjeseca podnijeti zahtjev za sigurnosnu provjeru, a koju je morala obaviti Agencija na čijem je čelu.

Upravo je u tom periodu optužen, a protiv njega se vode još najmanje tri istrage za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Ostaje i otvoreno pitanje je li Mehmedagić podnio zahtjev i kada, odnosno je li popunio i obavezni standardizirani formular koji sadrži desetine stranica, a koji se predaje uz zahtjev za dobivanje sigurnosne dozvole.

Odluka o izdavanju nove sigurnosne dozvole je u rukama Mate Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, koji je na čelu Sektora za zaštitu tajnih podataka. Moguće je da prema toj odluci postupi i Cikotić.

Međutim, dvije su opcije za Cikotića i Miletića. Da izdaju novu dozvolu ili da je odbiju.

Prije nego što Ministarstvo postupi prema zahtjevu direktora OSA-e, a rok su još dva dana, ova agencija morala je poslati upit Tužilaštvu BiH vodi li se istraga protiv Mehmedagića. Ali kako nam je nezvanično rečeno, takav zahtjev još nikada nije dostavljen.

Miletić nam je, pak, jučer kratko rekao da ne može ništa komentirati, jer nije ovlašten. Uputio nas je na kabinet ministra, ali do zaključenja ovog izdanja „Avaza“ nismo dobili odgovor je li Mehmedagić podnio zahtjev za produženje sigurnosne dozvole.

Sigurnosna smetnja

Podsjećamo, još u novembru prošle godine pokrenuta je procedura za

oduzimanje prava na pristup tajnim podacima Mehmedagiću.

Takvu proceduru pokrenuo je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i šef Izvještajno-obavještajnog tijela, koje nadzire rad OSA-e. On je obavijestio Ministarstvo sigurnosti da je potrebno pokrenuti proceduru dodatne sigurnosne provjere za generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a zbog “nastale sumnje u sigurnosnu smetnju”. Ova procedura nikada nije okončana.

Ide na drugo radno mjesto

Član 61. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH kaže da “kada osobi koja ima pravo pristupa tajnim podacima bude oduzeta dozvola, ona se proglašava prekobrojnom kada odluka postane konačna”.

Isti član dalje kaže da se “prekobrojna osoba raspoređuje na upražnjena radna mjesta u istoj ili drugoj instituciji, a u slučaju nemogućnosti raspoređivanja, zbog nepostojanja sličnih radnih mjesta, toj osobi prestaje radni odnos uz otpremninu utvrđenu zakonom”.

Mehmedagić ima pravo žalbe Komisiji u koju je postavio svoje ljude, a pod istragom su u aferi „Sigurnosne provjere“.