Utorak, 02.03.2021.

HRS brani Irmu Baraliju i Bošku Ćavar: Mi smo “krivi” zbog pobjede Kordića

Utorak, 16.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Iz HRS-a su se ponovo oglasili nakon što je Mario Kordić (HDZ) izabran za gradonačelnika Mostara. Prvi put su kazali da su za Kordića glasali zbog huškačke kampanje bošnjačkih stranaka, a sada ističu da su oni “krivi” zbog pobjede, ne Irma Baralija i Boška Ćavar.

Poručili su da bez glasova HRS-a Kordić ne bi bio gradonačelnik Mostara. Kažu da se umjesto napada na Baraliju i Ćavar, treba zahvaliti cijeloj plejadi osoba zbog kojih je HRS sjeo za stol sa Kordićem.

“Prva zahvala neka ide Bakiru Izetbegoviću koji je prijetio blokadama izbora gradonačelnika pola godine ili čak godinu dana ukoliko se ne izabere ‘probosanac’, a što je pokazala njegova stranka višestrukim napuštanjem konstituirajuće sjednice. Druga neka ide njihovim probosanskim kolegama Nerminu Nikšiću, Zukanu Helezu i sličnima koji su mu se pridružili u širenju ‘probosanske’ vjere i časti, šireći protuhrvatsku psihozu apokaliptičkim scenarijima u slučaju Hrvata gradonačelnika. Mogu se zahvaliti i Safetu Oručeviću, poznatom mostarskom ratnoprofiterskom humanisti i filantropu, koji je pozivao na ‘svebosansko’ ujedinjenje u Mostaru kako ne bi Mostar pao u ruke ‘onih koji su nas očistili'”, naveli su iz HRS-a.

Istakli su da možda najveću zahvalu treba uputiti Medžlisu Islamske zajednice Mostar koji je napao Velibora Milivojevića, kako navode, ni kriva ni dužna.

“Prema tome, poštovana sarajevska, bosanska i probosanska javnosti, ne napadajte vijećnice Naše stranke u Mostaru, nego HRS. Umjesto gajenja istinskog suživota i bavljenja temama od javnog i općeg interesa, vi od svake teme pravite nacionalno/vjersku stvar, pa i od izbora gradonačelnika Mostara. Kao da on vlada apsolutistički i samostalno, kao da nema Gradskog vijeća iznad njega. Možda vam je ta kultura straha nekada prolazila i prolazi na višim razinama, a nakon 2022. i na višim razinama neće prolaziti. U Gradskom vijeću Mostara sada sjede i vijećnici HRS-a. Nama ne trebaju šaptači iz središnjice na sjednicama, nisu nam potrebne pauze kako bi se konsultovali sa višim razinama, nije nam potrebna trgovina sa vječnim koalicijskim partnerima. Isključivi ‘krivac’ što je izabran Kordić su baš ti vijećnici”, navode iz HRS-a.

Poručili su da Kordić može biti sretan što je postao gradonačelnik i da HDZ može slaviti uspjeh s licemjernim vatrometom, ali da će im to prisjesti već na sljedećoj sjednici.

“Tri HRS-ova vijećnika će im to priuštiti. Ostavite gđu Bošku Ćavar i Irmu Baraliju na miru. One su ostale dosljedne onome što su govorile i prije izbora, da će glasati samo za kandidate Bh. bloka. Tri HRS-ova vijećnika su ‘kriva’ za izbor gradonačelnika i bez naših ruku nikada ne bi bio izabran. Prema tome, ako nekoga namjeravate napadati i nekome prijetiti, prijetite nama”, poručili su