Subota, 08.05.2021.

Oglasili se sa KCUS-a nakon što je SIPA drugi put izuzimala dokumentaciju

Petak, 16.04.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer su ponovo ušli pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). 

Naime, oni su izuzimali dokumentaciju o respiratorima “Srebrena malina”. Danas su se povodom toga oglasili i sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

– Informacija da su dokumenti bili sklonjeni naravno nije tačna. Mogu je potvrditi i pripadnici SIPA-e. Kada su prvi put bili u KCUS 8. aprila 2021. godine data im je na uvid sva dokumentacija koju su tražili, ali je šefica odjela sa kojeg su tražili dio dokumentacije bila u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka u trajanju od sedam sati. Zbog njenog odsustva i nemogućnosti kontakta sa njom nismo mogli izdati SIPA-i sve traženo, ali im je rečeno da mogu dobiti traženo već sutradan ujutro, kazali su za N1 sa KCUS-a. 

Podsjećamo, jučer je za naš portal portparol SIPA-e Luka Miladinović kazao da je ovo nastavak akcije od četvrtka, 8. aprila, a riječ je o privremenom oduzimanju predmeta, odnosno određene dokumentacije koja tada nije pronađena.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prema službenoj dužnosti formiralo predmet nakon što se u medijima pojavilo pismo koje je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra uputila menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju covid odjeljenja.