Subota, 08.05.2021.

Suđenje Novaliću i drugima; Anesteziolog: Pitali su me šta mislim, rekla sam da transportne respiratore ne razmatraju

Petak, 16.04.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim optuženim u aferi “Respiratori”.

Kao što je poznato, za nabavku 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM još su optuženi i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme “Srebrena malina”.

Na današnjem ročištu svjedočile su Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika te Šejla Cilović – Lagarija, uposlenica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prva je bila Čorbeg. Nju je na prošlom ročištu spominjala Bahra Džaka, sekretarica Novalića. Njih dvije su, naime, imale određene komunikacije u vezi s respiratorima.

Čorbeg je na suđenju potvrdila da je Džaka, koja joj je inače prijateljica i komšinica, od nje tražila mišljenje o respiratorima.

Džaku ju je, kako je rekla, pozvala ju telefonom i zatražila da se izjasni o specifikacijama respiratora koje joj je poslala e-mailom.

Njih dvije su komunicirale i putem aplikacije Viber.

“Ona me 1. aprila pozvala telefonom. Bahra me zvala dok sam bila u vožnji i rekla mi da je u procesu nabavka respiratora. Bahra mi je rekla da od mene traži mišljenje o nekim aparatima kako bi se suzio izbor, tražila je od mene mišljenje o respiratorima, da li valjaju ili ne valjaju. Putem maila sam dobila sliku respiratora “Gorej 3.000″ za koji sam kazala da je dobar i da traže u tom smjeru”, rekla je Čorbeg.

Objasnila je da je samo željela pomoći i da je njen stav tražen jer je ona anesteziolog.

“Bahra mi je rekla da nema redovne tenderske procedure, da je vanredno stanje, tako sam shvatila. Za transportne respiratore sam rekla da nisu uredu i da to ne razmatraju. U davanju mišljenja vodila sam se isključivo specifikacijama. Nisam gledala, proizvođača, cijenu niti dobavljača”, navela je Čorbeg.

Potom je ispričala kako je dobila i fotku transportnog respiratora.

“Za taj sam rekla da ne dolazi u obzir, a Bahra je odgovorila upoznat ću premijera, a on neka odluči. Dobivala sam slike i specifikacije više respiratora, samo sam gledala one koji se mogu iskoristiti u jedinicama intenzivnog liječenja”, kazala je Čorbeg.

Ona je tokom dopisivanja putem vibera poslala Džaki kontakte firmi koje se bave nabavkom respiratora da bi olakšala nabavku, a u jednoj od poruka Džaka joj je napisala:

“Ne znam što je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet.

Tužilac Mirza Hukelić pitao je svjedokinju da li ikada čula za respirator pod oznakom “ACM812A”.

“Za njih sam čula iz medija”.

Odbrana optuženih potom je postavljala pitanja. Advokatica prvooptuženog Novalića, Vasvija Vidović pitala je svjedokinju da li zna kakvi su bili uslovi za nabavku na tržištu.

“Čitala sam u medijima da je opšta trka za nabavku i da se sve države bore da dođu do respiratora”, rekla je Čorbeg, dodakjući da ne zna da su SAD i EU zabranile izvoz respiratora.

Nakon toga, je svjedočila Cilović – Lagarija. Ona je pojašnjavala kako je sačinjen spisak potreba odnosnao analiza medicinske oprema koju treba nabaviti za potrebe FBiH.

Kako je objasnila, ona je od direktora Davora Pehara dobila zadatak da s kolegicom Aidom Ramić – Čatak to uradi.

“Poslali smo svim kantonalnim zavodima da nam pošalju šta fali do medicinske opreme i s čime raspolažu. Na osnovu toga, nakon pet dana sačinili smo analizu”, kazala je Cilović-Lagarija.

Tužioca Hukeljića je zanimalo šta se potom desilo s analizom, na šta je svjedokinja kazala da su usvojene u viber grupi na Federalnom kriznom štabu.

Hukeljić je pitao svjedokinju da li su ikada u Zavod dolazile ponude ili cijene za pojedinu medicinsku opremu, a ona je kazala da su sve ponude protokolirane. Nakon nekoliko dodatnih pitanja svjedokinja se sjetila da su sačinili i tabelu sa “okvirnim” cijenama opreme.

Tužioca je nakon toga interesiralo kako su saznali za cijene, odakle im informacije, a Cilović-Lagarija je kazala da su cijene našli na internetu.

Naredno ročište zakazano je za 21. april, a svjedočit će Davor Pehar i Marina Bera.