Petak, 05.03.2021.

Amerika u stanju pripravnosti: Trumpove pristalice prijete oružanim napadima, nacionalna garda poslana u Washington

Ponedjeljak, 18.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt u kojem se nalazi glavni grad Washington D.C. u stanju su pripravnosti zbog mogućih nasilnih protesta ovaj vikend, pred inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena u srijedu, piše BBC.

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje poslani su u Washington D. C. kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. januara, prenosi Hina.

FBI je upozorio da postoji mogućnost oružanih napada pristaša predsjednika Donalda Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država.

Zbog toga je u Washingtonu zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu, poznati obelisk. Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti.

Bidenovi saradnici savjetovali su Amerikancima da zbog pandemije ne putuju u glavni grad, a lokalni dužnosnici poručili su da se inauguraciju prati putem televizije.

Protesti se očekuju posebno u nedjelju, kako je najavljeno na internetskim mrežama koje podržavaju Trumpa, te na sam dan inauguracije u Washingtonu.

Neke skupine poručile su svojim pristašama da ne idu, navodeći kao razlog stroge mjere osiguranja i tvrdeći da su planirani događaji policijske zamke.

To se događa u sedmici u kojem je Donald Trump drugi put opozvan u Zastupničkom domu. Sada ga čeka suđenje u Senatu zbog “poticanja na pobunu” jer su njegove pristaše napale Kongres 6. januara.

Savezne države širom zemlje poduzimaju mjere opreza i ne izdaju dozvole za proteste.

Guverneri Marylanda, New Mexica i Utaha proglasili su vanredno stanje.

Kalifornija, Pennsylvania, Michigan, Virginia, Washington i Wisconsin aktivirali su svoje Nacionalne garde, a Teksas će onemogućiti pristup svojem parlamentu dok ne prođe inauguracija.

Tagovi: SAD