Ponedjeljak, 20.09.2021.

Problemi na BHRT-u: Zlatko Topčić podnio ostavku u Programskom vijeću BHRT-a

Ponedjeljak, 18.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Književnik Zlatko Topčić podnio je ostavku u Programskom vijeću BHRT-a. Kao razlog za takav potez naveo je “progon najkreativnijih kadrova koji je eskalirao ukidanjem dramskog programa”.

Topčić je na zvaničnom Twitter nalogu napisao kako je zbog nedostatka sjednica Programskog vijeća BHRT-a i ukidanja Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 odlučio podnijeti ostavku.

“S obzirom da i dalje nema sjednica Programskog vijeća BHRT-a, a da je, uprkos reakcijama, progon najkreativnijih kadrova eskalirao ukidanjem dramskog programa, podnosim ostavku jer ne želim davati privid legaliteta sabotažama onih koji su apsolutno nedostojni funkcija koje obnašaju”, poručio je književnik.

Inače, povodom ove situacije danas se oglasio i bh. pisac Dževad Karahasan koji je također reagovao na suspenziju Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. On je istakao čuđenje što niko u PEN-u nije reagovao na to.

“S dubokim čuđenjem i velikom brigom saznao sam da je Pejka Medić, direktorica BH Radija 1 suspendirala Dramski i dokumentarni program toga radija. Naprosto suspendirala – nema više. S jednakim čuđenjem i brigom primijetio sam da se niko u PEN-u nije zbog toga uznemirio, iako je to, ako išta, primarni posao i obaveza PEN-a“, naveo je Karahasan.

Kako je rekao, taj program je jedan od nasljednika Dramskog programa Radio-Sarajeva, jednog od najuglednijih i najvažnijih programa koje su bh. mediji uopće imali.

“Produkcije Dramskog programa sarajevskog radija osvajale su priznanja i nagrade na jugoslavenskim i međunarodnim festivalima, bile rado slušane i izvan Bosne i Hercegovine, autori tih produkcija (poimence ću spomenuti samo kolege Čamu i Ovčinu, a bilo ih je još) uživali su visok ugled u radiofonskim krugovima širom Jugoslavije. Svojim produkcijama taj program je uradio za afirmaciju i popularizaciju naše književnosti više nego mnoge institucije kojima je to posao“, istakao je te dodao:

“Iz niza takvih produkcija izdvojit ću samo dragocjenu seriju Radio roman. Niz danas uglednih pisaca počinjao je učiti zanat dramskog pisanja upravo radeći za dramski program sarajevskog radija. A mnogi od onih pisaca koji nisu učili na radiju, uvijek iznova su se vraćali formi radio-drame i dramskom programu (nek mi bude dozvoljeno da spomene Tvrtka Kulenovića i svoju skromnu osobu). Skoro svi naši glumci svoje prve korake u javnosti napravili su upravo na dramskom programu, gdje su imali prilike da rade s pažljivim i iskusnim režiserima, a u solidnim produkcijskim uvjetima. Najkraće: dramski program Radio-Sarajeva i njegovi nasljednici (dakle i Dramski i dokumentarni program Radija BH) jedan od bitnih elemenata naše kulturne tradicije. Gubeći njega, mi gubimo i dio sebe. Svoje poštovanje i zahvalnost prema ovom programu izrazio sam nedavno, dajući im ekskluzivno pravo na objavljivanje govora kojim se zahvaljujem za Goetheovu nagradu, jedno od najuglednijih evropskih priznanja u oblasti kulture“.

Iz BHRT-a danas su reagovali saopćenjem povodom medijskih napisa da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1.

“Odbacujemo navode pojedinih medija da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. Uposlenici BHRT-a imaju punu podršku menadžmenta za sve aktivnosti oko produkcije projekata važnih kako za javnost BiH, pa tako i za BHRT. Također, osuđujemo svaki oblik napada na uposlenike BHRT-a”, navodi se u saopćenju.