Nedjelja, 07.03.2021.

A do jučer nije znala šta je MAP: Turković zahvalila Folkestadu za napore i podršku NATO-a Bosni i Hercegovini

Četvrtak, 18.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je primila u nastupnu posjetu komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Erica Folkestada te zahvalila NATO-u za kontinuirane napore, angažman i podršku našoj zemlji, uključujući i pomoć tokom pandemije COVID-19.

Turković je ocijenila da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo sa željom za intenziviranje saradnje.

Istaknula je da su, uprkos pandemiji, mnoge planirane aktivnosti iz Programa reformi završene, te da su druge aktivnosti u toku. Naglasila je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u okviru svojih nadležnosti i dužnosti, na vrijeme završilo aktivnosti kada je u pitanju Program reformi.

Ministrica Turković i general Folkestad su razgovarali i o formiranju Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, za čiju je uspostavu Ministarstvo vanjskih poslova okončalo sve procedure, te izrazili očekivanje da će taj proces biti okončan u narednom periodu.

General Folkestad je istaknuo da je BiH jedan od prioriteta NATO saveza, te podsjetio na aktivnosti u našoj zemlji koje uključuju podršku lokalnim zajednicama, te intenzivnu saradnju sa Oružanim snagama BiH.

Na sastanku je razgovarano i o drugim važnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, poput migrantske krize, s kojom se posljednjih godina suočava naša zemlja, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Podsjećamo, na početku mandata Bisera Turković obrukala se izjavom kako BiH “nema MAP iako je najavljen”, a na tu izjavu reagovao je čak i predsjednik SDA Bakir Izetbegović navodeći da se od Turković mogu očekivati gafovi.

Neznanje Bisere Turković objasnio je time što se već godinama nalazi na ambasadorskim pozicijama i jednostavno nije upućena u unutrašnja pitanja države u kojoj obnaša dužnost ministrice vanjskih poslova BiH.

(FENA/PRESS)