Subota, 06.03.2021.

Karma je čudo: Osmica je ostavio brojne policajce bez posla zbog sigurnosne dozvole, a danas i sam gubi pravo na sigurnosnu dozvolu

Četvrtak, 18.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Još uvijek nije poznato kada će biti nastavljena sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e koja je prekinuta 4. februara. Generalnom direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću danas ističe i dozvola za pristup podacima stepena vrlo tajno, a novi zahtjev nije podnesen Ministarstvu sigurnosti BiH.

Na prekinutoj sjednici nije usvojen ni dnevni red, a neki od članova tražili su odgovore od Izvršnog obavješajnog odbora može li Mehmedagić obavljati funkciju direktora s obzirom da se protiv njega vodi sudski proces na Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

“Pitanje je da li Osman Mehmedagić može raspolagati informacijama, potpisivati akte ukoliko je sudski postupak u toku. To treba da nam razjasne organi koji su za to nadležni, u prvom redu Izvršni obavještajni odbor i Vijeće ministara. Kada dobijemo te odgovore, nastavit ćemo sjednicu i raspravljat ćemo o predloženom dnevnom redu”, kazao je član Komisije Nenad Stevandić.

Član Komisije Mirko Šarović istakao je da je dogovor da se na sjednicu pozovu članovi Izvršnog obavještajnog odbora koji bi trebali dati odgovor o legitimitetu statusa rukovodstva i pristupa tajnim podacima.

Mandat  Mehmedagiću i zamjeniku Trifku Buhi istekao je u novembru 2019. godine ali su nastavili obavljati dužnost kao i glavni inspektor Damir Bevanda. Za novi mandat predložen je ponovo Mehmedagić, za zamjenika Risto Zarić, a za glavnog inspektora ponovo Bevanda.

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e trebala je razmatrati i Budžet za 2021. godinu, ali za sada je i to na čekanju.

Član Komisije Predrag Kožul kazao je da je predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić uzeo u obavezu da iskoordiniše i zakaže nastavak sjednice sa članovima Izvršnog obavještajnog odbora koji čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i dva zamjenika (Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora) odbor i Vijeće ministara.

Još uvijek je nejasno da li Mehmedagić ima validnu diplomu VSS, s obzirom da mu je jedna poništena, a drugu koju je priložio Zajedničkoj komisiji proglasio je tajnim dokumentom. Istragu o toj diplomi sa Američkog univerziteta u BiH koju je navodno stekao 2013. godine vodi Tužilaštvo BiH.  

Jučer je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je protiv Mehmedagića podignuta nova optužnica za zloupotrebu položaja u vezi s imenovanjima članova Drugostepene komisije za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera. Optužnica je podignuta i protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i člana Drugostepene komisije Muriza Druškića.

(NAP)