Utorak, 02.03.2021.

7.000 KM godišnje vijećnicima u Novom Gradu od komisija, zašto nije bilo sluha za ukidanje ovih naknada

Petak, 19.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor


Više od 100.000 maraka potroši se godišnje iz budžeta Općine Novi Grad za isplatu naknada vijećnicima i vanjskim saradnicima za rad u komisijama
. Takvu praksu rasipanja javnog novca žele promijeniti vijećnici četvorke.

Dovoljna primanja

-Vijećnici četvorke, uz Platformu za progres, podnijeli su inicijativu kojom bi se vijećnicima ukinulo plaćanje za rad u komisijama u OV jer se jedna naplaćuje oko 100 KM. Imamo stav da se taj posao nastavi plaćati samo vanjskim članovima jer ne primaju paušal. Smatramo da je vijećnicima dovoljno 600 KM, koliko mjesečno primaju za svoj rad – kazao je Toni Vukadin, vijećnik Naroda i pravde.

Prema njegovim riječima, većina u Vijeću odbila je takav prijedlog, međutim, oni će ga ponovo pokrenuti, sve dok se ne ukine ta pogodnost.

Ukinuti pogodnost

– Za je glasalo 15 vijećnika, dok se ostatak vijećnika iz SDA te nekoliko nezavisnih odbilo izjasniti o toj inicijativi. Postoji oko 16 komisija, a svaka ima otprilike po sedam članova. Sastaju se skoro svaki mjesec. Imamo primjer jednog vijećnika, koji je prošle godine imao oko 66 komisija, i tako faktički zaradio oko 7.000 KM. To je previše – naglasio je Vukadin.