Srijeda, 24.02.2021.

Biden je postao najmoćniji lider na svijetu, čeka ga duga lista problema koje je ostavio Trump

Srijeda, 20.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar

Joe Biden postao je danas ono što je sanjao cijeli život i na čemu je radio najmanje trideset godina, ali zadaci koji će ga dočekati već prvog dana vladanja bit će među najtežima koji su stajali pred bilo kojim od njegovih prethodnika, piše Klix.

Ispred njega je prije svega podijeljeno američko društvo, koje je za vrijeme Donalda Trumpa krenulo u avanturu koja se posebno ocrtala u onoj januarskoj noći kad su horde sljedbenika nagrnule na Cpitol Hill. Bidenove poruke s današnjeg govora s razlogom su bile pune poruka nade, a ujedinjenje nacije postavljeno je kao prioritetno.

“Moramo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo haosa. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat”, kazao je on.

Nakon Trumpa pred Bideom su posebno izazovi na međunarodnom planu gdje su SAD zadnje četiri godine bilježile poraz za porazom. Osim geopolitičkih promašaja, kao što je onaj u Siriji, posebno će trebati vratiti najveću svjetsku silu u okvire Pariškog sporazuma i ujedinjene svjetske borbe protiv globalnog zatopljenja.

Trump je u sred pandemije povukao SAD i van Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Biden naravno ima posve drugačiji stav. Amerika treba biti prva, ali ne u bježanju od odgovornosti, već kao predvodnica razvijenog svijeta.

Već je izvjesno kako će novi predsjednik prvog dana svoje vlasti potpisati 17 izvršnih naredbi počevši tako poduzimati prve korake u borbi s pandemijom i poništavajući neke od odluka koje je donio njegov prethodnik.

Prve naredbe koje se odnose na pandemiju uključuju obavezno nošenje maski i uspostavljanje koordinatora za odgovor na koronavirus, koji će nadgledati napore Bijele kuće u distribuciji vakcine i drugih medicinskih potrepština.

Biden također planira poništiti i nekoliko Trumpovih najstrožijih migracijskih politika, ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom i prekidajući finansiranje izgradnje zida na granicama.

(Klix)

Tagovi: joe biden