Utorak, 02.03.2021.

Balašević – crtice iz biografije velikog kantautora uz kojeg su odrasle generacije; Uvijek je ostavljao dva mjesta za roditelje koji nikada nisu došli na koncert

Subota, 20.02.2021. | Najnovije | Region | Vijesti | Autor

Legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je sinoć u 67. godini, tri mjeseca pre svog 68. rođendana.

Imao je bogatu muzičku karijeru, a uz njegove hitove odrastale su generacije.

Ukupno je objavio 16 albuma i pet knjiga – “Tri posleratna druga”, “Dodir svile”, “Kao rani mraz”, “Jedan od onih života” i “Kalendar mog detinjstva”. 

Panonski mornar je karijeru otpočeo prije skoro četiri decenije u srednjoškolskom bendu “Žetva”, sa kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”. Iako mu pjesma nije bila posebno draga, upravo ona ga je i proslavila. Polako svi počinju da prepoznaju glas “novosadskog dječaka”, a on dalje svoj put nastavlja u grupi “Rani mraz”. 

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom “Pub” sa kojim bilježi zapažen uspjeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu slijedeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim slijedi ploča pod nazivom “Celovečernji the Kid” snimljena 1983. godine.

Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku je inspirisana folklorom Meksika. Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album “003” na kome se istakla pjesma “Slovenska”. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček.

Naredne, 1984. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom “Celovečernji Kid”. Sa slijedećim albumom “Bezdan”, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povjereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu. Đorđe Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje ovim albumom. Slijedeći album “Panta rei” prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Ipak na ovom albumu se izdvaja jedna od Balaševićevih najlepših balada “Jednom…” Naredna ploča, “Tri posleratna druga”, koja je dobila podnaslov “Muzika iz istoimenog romana” i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživjela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio – “D-mol”.

U vrijeme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album “Marim ja”. Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pesmama “Nevernik”, “Divlji badem”, “Ringišpil”… Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok bjesni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbjegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. godine snima album “Jedan od onih života” – album izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirisane ratnim tragedijama.  Poslije malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom “Naposletku”. Nove pjesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa. Od instrumenata su upotrebljivani fagot, oboa, truba i violina koje na vijeran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova. Ljubavne pjesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj mjeri su nadoknađene krajem 2001. godine, kada je snimljen album “Dnevnik starog momka”, koji je posvetio svojoj supruzi. Naime, svaka od 12 pesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma “Olja je najbolja”.

2004. godine snima album koji nosi naziv svoje prve grupe “Rani mraz”.  Za razliku od njegove ljubavi prema muzici, roditelji su uvijek smatrali da je trebalo da se bavi geografijom za koju se i školovao. Zbog toga, iako im je Balašević uvijek ostavljao dva mjesta za koncert, istom nikada nisu prisustvovali. 

Iz svog rodnog Novog Sada nikada nije otišao. Kako je već više puta napomenuo, mrzi formalnosti, a 1992. godine odbija da ide na vojni front zbog čega su njegove pjesme bile zabranjene u državi. Više od tri decenije u braku je sa Oliverom Balašević. Imaju troje dece, Jovanu, Jelenu i Aleksu. Krajem 2019. godine imao je infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi.

Tada se oglasio na svom Facebook nalogu i poručio: “Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici… Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne verujem… imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gde smo stali i da još neko vreme neću dobiti ulicu u Novom Sadu”, našalio se tada Đole. 

Pored mnogih prelijepih pjesama koje je ostavio iza sebe, Đole će ostati upamćen i po duhovitom stavu i mnogim simpatičnim dosjetkama. Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.