Subota, 27.11.2021.

Poziv poslan: Hoće li Dodik u subotu prisustvovati vojnoj vježbi na Manjači?

Četvrtak, 20.05.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dobilo je poziv da u subotu na poligonu Manjača prisustvuje vojnoj vježbi “Brzi odgovor 21”, koju realizuju američke vojne i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Pored članova Predsjedništva, pozvani su i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Sifet Podžić te visoki zvaničnici Ambasade SAD-a i predstavnici USAEUCOM-a.

Na vježbi u danu za visoke zvanice, u subotu, 22. maja, bit će prikazana zajednička vojna saradnja SAD-a i BIH, uz elemente podrške iz zraka.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da će u subotu prisustvovati vojnoj vježbi “Brzi odgovor 21”.

Prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika neizvjesno je. Upitan da prokomentariše vježbu, ali i prisustvo Dodika, ambasador Eric Nelson rekao je u Banjoj Luci:

“Nadam se da će članovi Predsjedništva BiH biti prisutni u subotu na Manjači. Ovo je izvanredna prilika, ova vježba, da još jednom pokažemo koliko je važno naše partnerstvo. Sa političkim liderima u Banjoj Luci danas ću razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju RS i BIH, 2021. je godina mogućnosti, prilika za BiH, kada je vrijeme da se provedu sve važne reforme, od onih u oblasti zakona, do privrede, bitno je i da se posvetimo borbi potiv korupcije… Izborna reforma. Reforme su teške, ali i moguće. Za provođenje je potreban dijalog i kompromis, da se fokusiramo na njihovu provedbu, a ne na ometanje, poput priče o mirnom razlazu. Nešto što nas odvlači od svakodnevnih problema, na šta moramo biti fokusirani kako bismo ljudima u ovoj zemlji omogućili bolji život, popravili standard, te da otvorimo nova radna mjesta.”

Inače, ambasador SAD-a danas je u posjeti Banjoj Luci, a prisustvovao je maloj dječijoj priredbi u vrtiću “Prvi koraci”, objektu koji je obnovljen sredstvima koja je obezbijedila Ambasada SAD-a. Radi se o donaciji koja je usmjerena na energetsku efikasnost, a u radovima su pomogli pripadnici Oružanih snaga BIH, što je značajno zbog vojno-civilne saradnje.

Nelson će se, između ostalog, sastati i s više političara, zvanično je najavljen susret sa predsjednikom NSRS Nedjeljkom Čubrilovićem te s gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem, piše N1.

Ambasador SAD-a sutra je u posjeti Prijedoru.