Ponedjeljak, 08.03.2021.

Brojne reakcije nakon odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici i Doboju

Četvrtak, 21.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je rezultate izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. Razlog su utvrđene nepravilnosti: od glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, do krivotvorenja potpisa. Očekivano, reakcije su oprečne, a konačnu riječ dat će Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Odluka o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju donesena je većinom glasova. Jedini koji je bio protiv je Vlado Rogić koji kaže: “Odluke su neosnovane”.

Mislim da je u ovom slučaju, kao i u slučaju Doboja, CIK BiH podlegao pritiscima nekih medija i nekih krugova za donošenje ovakve odluke. Ne možemo tako lako i tako jednostavno donositi odluke u jednom slučaju a u drugom slučaju biti protiv”, izjavio je Vlado Rogić, član CIK BiH.

Sumnje u regularnost izbornog procesa u Srebrenici počele su najviše zbog neregularnih dokumenata i manipuacija sa biračkim spiskovima. No, nove sumnje javile su se nakon saslušanja članova biračkih odbora.

Radi se o potpuno istom tekstu koji su različite osobe potpisale i ovjerile i u kojima se zapravo ne izjašnjavaju o svim nepravilnostima onako kako smo mi tražili. Govore samo o aspektu nevažećih dokumenata. I ono što je posebno sumnjivo, da gotovo sve izjave sadrže gotovo istu rečenicu – ‘vratili smo samo jednu osobu zbog isteka njene lične karte’. Pa na svim biračkim mjestima samo jedna osoba vraćena? To je upravo jer se radi o potpuno istom tekstu”, istakla je Irena Hadžiabdić, član CIK BiH.

Niko nije amnestiran i svako treba da odgovara za svoje postupke. Ističe to Vanja Prutina Bjelica, te dodaje da je bilo i pritisaka.

Sa ove pozicije želim jasno reći da, ukoliko je bilo propusta, ukoliko ova odluka koju mi danas usvojimo bude potvrđena od strane Suda, ukoliko se sutra postavi pitanje i odgovornosti biračke administracije u skladu sa izbornim zakonom i eventualno krivične odgovornosti, svako treba da odgovara za svoje postupke. Dakle, želim reći da se niko ne može sakriti iza mene i da niko ne može očekivati da pod pritiskom neću djelovati u okviru zakona”, kazala je Prutina Bjelica.

Aktuelni načelnik Srebrenice najavljuje žalbu na odluku CIK-a. Smatra da je odluka politička.

Ukoliko bude prostora i da podnesemo krivične prijave protiv članova CIK BiH, jer je ovo zaista jedna politička odluka, i to se vidjelo na samom početku. Istupi pojedinih članova koji su jedva čekali da donesu ovu odluku, kako bi stekli povjerenje za drugu odluku koja je vezana za povjerenje a to je poništenje izbora u Doboju”, naveo je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Nezadovoljni su i u inicijativi ”Moja adresa Srebrenica”, zato što odlukom nisu obuhvaćeni glasovi putem pošte. Tvrde, stotine ljudi su materijal za glasanje dobili kasno, što je direktna odgovornost CIK-a.

Mi ćemo taj dio izbora tražiti pravno, kod Suda BiH koji će dati svoje mišljenje o uskraćivanju biračkog prava ljudima za koje imamo dokaze da su zaista i uskraćeni”, izjavio je Ćamil Duraković, ”Moja adresa Srebrenica”.

Podijeljene su i reakcije građana.

”Sramna odluka. Krajnje nepoštena, nekorektna. Toliiko”.

”Neka bude realno. Neka pobijedi ko dobije najviše glasova”.

”I treba ponoviti jer je bilo nepravilnosti. Tako su utvrdili. Neka se ponovi. Nek’ pobijedi jači, bolji. Ko ima više glasova”.

Odlukom CIK-a BiH poništeni su izbori za 26 od 28 birališta za Srebrenicu, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. Donesena je i odluka da će u Travniku biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika.

Tagovi: Izbori