Ponedjeljak, 08.03.2021.

Jadranka Kosor: Biden ne može biti spasitelj BiH, ne trebamo imati prevelika očekivanja

Četvrtak, 21.01.2021. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar2

Bivša premijerka Republike Hrvatska Jadranka Kosor komentirala je u razgovoru za Hayat.ba inauguraciju novog predsjednika SAD Joea Bidena.

Kako nam je istaknula aktivno je pratila cijeli proces izbora, ali i jučerašnju inauguraciju koja se održala pod drugačijim okolnostima u Washingtonu.

Imala sam priliku upoznati Joea Bidena još 2010. godine kada je bio potpredsjednik SAD. Tada me pozvao u posjetu jer sam obnašala funkciju premijerke Republike Hrvatske. Prije tog susreta sastala sam se i s Barackom Obamom. To je tada značilo snažnu podršku Hrvatskoj na EU putu – kaže nam Kosor.

Ističe da Bidena pamti kao izuzetno srdačnog čovjeka.

Taj susret pamtim kao vrlo konstruktivan i srdačan. On je pokazao da poznaje prilike u Hrvatskoh, ali i da jasno poznaje, daleko više od mnogih američkih, ali i evropskih državnika, prilike u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, jer je u ratnim godinama bio žestoko angažiran kao senator i znao je jasno prepoznati ko je agresor, a ko žrtva. Tada se zalagao za vladavinu prava i jasno je detektirao neke događaje kao genocid. To su sve razlozi zbog čega sam vrlo emotivno pratila inauguraciju – izričita je Kosor.

Za njegov govor nakon zvanične zakletve, Kosor nam kaže da to i prilički čovjeku kakav je Joe Biden.

Tu je pokazao kakav profil državnika, čovjeka i političara je on zaista. Mislim da je njegova glavna poruka bila da počnemo slušati jedni druge, da ne budemo isključivi, čak i kada imamo suprotstavljene stavove. To je generalno i poruka za sve političare na Balkanu i to o čemu je on pričao je suština kvalitetne politike – poručuje Kosor.

Kada su u pitanju očekivanja od Joea Bidena kada je u pitanju ovaj region, naša sagovornica je mišljenja da ona ne bi trebala biti prevelika.

To se odnosi na Balkan, a posebno u BiH, jer sam primijetila da mnogi njegov dočekuju njegov dolazak na mjesto predsjednika SAD kao neku vrstu spasitelja. Biden će se prije svega uhvatiti u koštac sa brojim problemima i ostavštinom Donalda Trumpa, borbom protiv pandemije u SAD, dakle unutrašnjim pitanjima – zaključuje Kosor.

Tagovi: Jadranka Kosor