Ponedjeljak, 08.03.2021.

Prvi Bidenovi potpisi poništili neke Trumpove odluke: Šta se dešava sa Vašingtonskim sporazumom?

Četvrtak, 21.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Domaća javnost ispratila je predsjedničke izbore u SAD-u, promjenu američke administracije, jučerašnju inauguraciju Joe Bidena, sve vrijeme pitajući se kako će dešavanja na svjetskoj političkoj sceni uticati na najvažnije srpsko pitanje  – pitanje Kosova i Metohije, ali i na Vašingtonski sporazum, koji je u Bijeloj kući potpisan između Beograda i Prištine.

Posebnu pažnju izazvalo je to što Biden nije časio ni trenutka, pa je odmah po dolasku u Bijelu kuću potpisao 17 predsjedničkih ukaza, od čega su 2 naredbe federalnim agencijama, a od čega se njih 9 kosi sa Trampovom zaostavštinom.

Ovakav potez logičan je slijed Bidenove predizborne kampanje, smatraju analitičari i poznavaoci politike novoizabranog prvog čovjeka SAD, pa je i prije samih izbora bilo potpuno jasno da će nova administracija revidirati dosta spoljno-političkih stavova, a u prvom redu da će se obezbijediti kontinuitet politike koju je vodio prethodni predsjednik iz redova demokrata Barak Obama.

Ipak, kada je riječ o Srbiji i Vašingtonskom sporazumu, koji zavisi od volje i interesa strana, nema sumnje da on ni u kom smislu ne predstavlja smetnju ili nešto što bi trebalo da bude predmet revizije.

Ima tri stvari koje su ključne kada je riječ o sporazumu koji je potpisan u Vašingtonu: U njemu nema riječi o statusnim pitanjima, u prvom redu je ekonomija i treća stvar koja je važna jesu bilateralni odnosi – rekao je za Telegraf.rs bivši diplomata Zoran Milivojević.

Američka strana potvrđuje da će DFC ostati u Srbiji, što se poklapa sa njihovim interesima i u smislu prisustva na ovim prostorima, te tu ne treba očekivati nikave promjene, naprotiv treba očekivati implementaciju, objasnio nam je.

Da implementacija Sporazuma ostaje potvrdila je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je i danas tokom saslušanja novih kandidata pred američkim Kongresom kao jedna od pozitivnih stvari administracije Donalda Trampa istaknut Vašingtonski sporazum.

– Implementacija Vašingtonskog sporazuma ostaje, DFC ostaje u Beogradu i nastavlja se potpisivanje ugovora i finansiranje naših preduzeća – kazala je premijerka i dodala da ministar finansija Siniša Mali danas potpisuje ugovor sa DFC oko grantova za mikro, mala i srednja preduzeća.

Sa druge strane Milivojević podsjeća na i dalje otvoreno statusno pitanje, iako ga u Vašingtonskom sporazumu nema, američka politika ostaje na poziciji podrške prištinskoj strani i nezavisnosti Kosova, te napominje da tu neće biti promjene

– Pitanje je samo da li će nova administracija tom pitanju dati više na značaju imajući u vidu da se administracija Bidena zalaže za međusobno priznanje. U tom smislu vjerovatno je da će podržati Evropljane, uvećati saradnju te treba računati na isticanje podrške kosovskoj nezavisnosti – kaže on.

Milivojević kaže da je ovo jedini sporni element, iako napominje njega u sporazumu nema.

Kao prednost Srbije u smislu vječite borbe među silama Amerika, Rusija, Kina i toga da bi nekada morala da odabere stranu, važno je reći da se u sporazumu naša država ni u jednoj tački i ni na koji način nije izjašnjavla kada su u pitanju druge dvije sile što bi strateške odnose sa njima moglo da dovede u pitanje.

– Jedino pitanje koje ostaje jeste preseljenje ambasade u Jerusalim, što je ujedno i pitanje gdje nova američka administracija ostaje na poziciji prethodne – zaključio je on.

Bidenov državni sekretar “pozdravio” učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine

Budući državni sekretar SAD Entoni Blinken pozdravio je neke poteze koje je povlačio sada već bivši predsjednik Donald Tramp, istakavši da je Biden uvjeren da SAD mogu doprinjeti napretku Kosova, ali i Srbije.

Blinken je to izjavio u Spoljnopolitičkom odboru Senata SAD na pitanje senatora Rona Džonsona hoće li nova američka administracija poraditi i na rešavanju ovog pitanja.

Budući šef Stejt departmenta je naglasio da “pozdravlja delanje vezano za Kosovo i Srbiju”.

– Izabrani predsjednik je, kao što znate, u prošlosti posvetio mnogo vremena tim zemljama i mislim da on dijeli vaše uvjerenje da ima stvari koje mi možemo učiniti da pomognemo napretku Kosova, kao i Srbiji da ide naprijed – rekao je Blinken, između ostalog, odgovarajući na pitanje u vezi sa potezima Trampove administracije koje smatra uspješnim.

Da će Srbija i zvanični Beograd nastaviti da poštuje Vašingtonski sporazum, poručio je i ambasador u Vašingtonu, Marko Đurić, koji je istakao da svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administracija nastaviti da radi sa nama na njegovom sprovođenju.

On je dodao da vjeruje u dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rješenja za Kosovo i Metohiju.Marko Đurić, Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

– Potreba da se odnosi Beograda i Prištinu relaksiraju kroz bolju ekonomsku saradnju i uklanjanje nepotrebnih trgovinskih barijera je jedan od aspekata Vašingtonskog sporazuma. Sa druge strane, za nas je to, prije svega, bila prilika da unaprkjedimo odnose sa SAD, i da uđemo u novu eru srpsko-američke saradnje.

Smatram da je i u interesu Prištine da se iskreno opredijeli za ovakvu vrstu otopljavanja odnosa, ali odgovore na vaše pitanje moraćemo prije svega da dobijemo od privremenih institucija samouprave u Prištini. Proces dijaloga Beograda i Prištine vodi se pod okriljem EU, ali SAD nikada nisu bile na pukoj margini tog procesa, i očekujem da Vašington ostane zainteresovan za situaciju na Kosovu i Metohiji – izjavio je on ranije za Telegraf.

Sporazum koji je potpisan u Bijeloj kući razlikuje se u jednoj, posljednjoj,tački u primjerku koji je potpisala Priština od onog koji je potpisao Beograd, a koja se odnosi na Izrael.

I Beograd i Priština su, naime, potpisali svako samo svoj primjerak dokumenta, a ne međusobno, a predsjednik SAD je na svakom primjerku potpisao pismo o namjerama.

Sve ostale tačke dokumenta su iste, a na početku je akcenat stavljen na normalizaciju ekonomskih odnosa dvije strane.

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) slažu se da unaprijede ekonomsku normalizaciju odnosa čineći sljedeće:

– Obje strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o auto-putu koji je potpisan 14. februara 2020.

– Obje strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o željeznici koji je potpisan 14. februara 2020.

Kao dodatak ovome, obje strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti u vezi sa opcijama kojima bi se infrastruktura željeznice Beograd-Priština povezala sa lukom na dubokom moru na Jadranu.

– Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj (EXIM) na memorandumu razumijevanja kako bi se operacionalizovalo sljedeće:

Auto-put Mira

Željeznička veza između Prištine i Merdara

Željeznička veza između Niša i Prištine

Obezbjeđivanju finansija za podršku neophodnim zajmovima za male i srednje biznise (SME)

Dodatnim bilateralnim projektima

Stalno predstavništvo međunarodne, EXIM u Beogradu, Srbiji.

– Obje strane će uspostaviti i učiniti operativnim zajednički objekat na prelazu Merdare.

– Obje strane će se pridružiti i u potpunosti koristiti benefite “Zone mini-Šengena” koju su najavile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija u oktobru 2019.

– Obje zemlje će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.

– Obje strane će se složiti da rade sa američkim ministarstvom eneregetike i drugim mjerodavnim institucijama vlade SAD na izradi studije o izvodljivosti u cilju dijeljenja jezera Gazivode/Ujma, kao pouzdanog izvora vode i energije.

(Telegraf)

Tagovi: joe biden