Subota, 06.03.2021.

Srebrenica: Otvorena sva biračka mjesta

Nedjelja, 21.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Svih 26 biračkih mjesta na kojima se danas ponavljaju izbori u opštini Srebrenica otvoreno je na vrijeme, u 7 časova, i izborni proces odvija se bez problema, izjavila je predsjednica Opštinske izborne komisije Ljiljana Stevanović.

Ona je istakla da su svi članovi biračkih odbora stigli na vrijeme na birališta, a izbore prati veliki broj posmatrača. Na biračkom spisku za izbore u Srebrenici su 10.002 birača, među kojima je 391 koji živi u drugim sredinama, ali su se prijavili da glasaju.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, i to u Živinicama, gdje je prijavljeno je 330, a u Gradačcu 105 birača.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta /dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka/, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata /jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke/.

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena do 19 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

Centralna izborna komisija BiH poništila je rezultate novembarskih izbora na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u Federaciji BiH.

Podsjećamo, nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.