Subota, 27.02.2021.

Sanja Vulić u novembru imala najviše glasova u BiH, sada ima 17.500 manje

Ponedjeljak, 22.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

O državnoj parlamentarki Sanji Vulić u novembru smo pisali kao o kandidatkinji koja je osvojila najviše glasova za vijeće u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na ponovljenim izborima u Doboju pokazala je znatno slabiji rezultat.

Vulić je u novembru prošle godine, prema nepotvrđenim, ali prebrojanim glasovima, imala nevjerovatnih 22.245 glasova kao SNSD-ova kandidatkinja za gradsku skupštinu. Takva brojka ju je zasigurno stavila na prvo mjesto po broju glasova kada je riječ o kandidatima s lista za vijećnike/odbornike.

Ona sama je tada dobila dvostruko više glasova nego cijela njena stranka u Bijeljini, a imala je svega nekoliko stotina glasova manje nego svi SNSD-ovi kandidati zajedno u Banjoj Luci.

Mora se priznati da je takav rezultat poprilično nevjerovatan i sumnjiv, a pogotovo kada se uzme u obzir da je sada, na ponovljenim izborima, osvojila svega 4.782 glasa što je za oko 17.500 glasova manje.

Opozicija u Doboju, odnosno Republici Srpskoj, rezultate nakon ponovljenih izbora smatra stvarnim stanjem i podržava ih bez obzira na to što glasanje nije išlo u njihovu korist. Oni su još sinoć ukazali na to da je SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Boris Jerinić osvojio 15.000 glasova manje nego u novembru.

Na izborima 15. novembra prošle godine on je imao 34.734 , a sada je osvojio svega 19.908 glasova.

Uistinu, na ovim izborima je izašlo znatno manje birača nego prošli put, no sve i da su svi oni koji ovaj put nisu izašli na glasanje prošli put glasali za Jerinića i Vulić, nedovoljno je s obzirom na to koliko su glasova izgubili.

Na izborima u novembru izašlo jer 72,62 posto birača, dok je jučer izlaznost bila 55,43 posto, a riječ je o blizu 12.000 birača manje.

(Klix)