Nedjelja, 28.02.2021.

U petak godišnjica borbe za spas rijeke Neretvice

Ponedjeljak, 22.02.2021. | BiH | Vijesti | Autor

Javna tribina “Problematika (ne)izgradnje mHE na Neretvici” održat će se u petak 26. veljače s početkom u 13:30 sati na igralištu OŠ Parsovići (Parsovići, Općina Konjic). Tribina će prema najavama organizatora imati međunarodni karakter.

To je jedan u nizu događaja kojim će biti obilježena prva godišnjice borbe za spas rijeke Neretvice, na čijem je slivu planirana izgradnja čak 15 malih hidroelektrana. Organizatori navode kako je ”ovdašnje stanovništvo snažno stalo u obranu ovog prirodnog bisera i, za sada, spriječilo početak realizacije spomenutog projekta”.

Na tribini će sudjelovati tri eminentna predavača: prof.dr. Muriz Spahić, redovni profesor i bivši dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu; prof.dr. Ratko Ristić, redovni profesor i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i  Aleksandar Jovanović – Ćuta, jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine i neformalni vođa antimHE snaga u Republici Srbiji.

Organizatori tribine očekuju prisustvo i čelni ljudi Općine Konjic, dok je pozivnica poslana i na adrese JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (investitor), Udruženja proizvođača energija iz obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini – APEOR, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.