Utorak, 27.07.2021.

Magazinović smatra da je prijedlog HDZ-a probni balon i da neće proći

Četvrtak, 22.07.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Državni parlamentarac SDP-a Saša Magazinović je ocijenio da je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, kako je rekao, probni balon kojim se opredijelio za segregaciju prilikom izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Očigledno je da je HDZ izašao s prijedlogom za koji i oni znaju da neće proći, budući da ignoriše presudu u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. Nisu se čak potrudili ni etnički prefiks da izbrišu. Zbog svega toga mislim da se radi o probnom balonu koji, bez obzira na to, pokazuje opredjeljenje HDZ-a za segregacijske modele izbora članova Predsjedništva. Moraju za početak objasniti kako do podne teže Evropskoj uniji, koja počiva na građanskom, a popodne predlažu model suprotan tome”, poručio je Magazinović koji je i član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona.

Podsjećamo, HDZ je dostavio prijedlog ovoj radnoj grupi, a podrazumijeva da se isključivo Hrvatima omogući izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, kao i izbor hrvatskih delegata u domovima naroda.

Između ostalih, prijedlog je neprihvatljiv i za aktuelnog člana Predsjedništva Željka Komšića (DF), ali i za druge probosanske stranke.