Subota, 27.11.2021.

IZJAVA KOJOM JE DODIK SVIJU IZNENADIO i njegove zakulisne igre / On se povlači, a evo ko bi došao umjesto njega u Predsjedništvo BiH

Petak, 22.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, “tetoši” neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ovakva izjava Milorada Dodika iznenadila je novinare, ali i građane cijele Bosne i Hercegovine, posebno nakon poteza koje posljednjih nekoliko sedmica povlači, kao i secesionističkih izjava koje daje.

Šta bi zapravo moglo da se krije iza ovakvih planova Dodika?

Napuštanjem mjesta člana Predsjedništva BiH, Dodik bi stvorio privid političke žrtve kod njegovog glasačkog tijela.

Pod izgovorom da ne želi raditi u Sarajevu i državnoj instituciji kao što je Predsjedništvo BiH, napustio bi svoju poziciju, te bi se u potpunosti posvetio sređivanju stanja u SNSD-u koji je opterećen brojnim aferama i problemima.

Shodno Zakonu o zamjeni člana Predsjedništva na njegovo mjesto bi morao doći neko ko je izabran iz RS-a u Predstavnički dom Palamentarne skupštine BiH, a kako sada stvari stoje to je njegov stranački kolega Nebojša Radmanović

Radmanović je već jednom obnašao ovu funkciju, te mu ne bi bilo strano.

Ovo bi mogao biti jedan od najizvjesnijih scenarija ukoliko bi se Dodik vodio izjavom koju je dao novinarima u Banjaluci. Jedno je sigurno, ovakav potez ojačao bi Dodika u njegovom nastojanju da srbuje i osnažilo bi njegovu ulogu čuvara RS-a.

(PRESS)

Tagovi: Milorad Dodik