Ponedjeljak, 01.03.2021.

Nikšić: Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu kreće iz Kantona Sarajevo

Utorak, 23.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP), obratio se na press-konferenciji povodom prijedloga zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu.

Nadam se da će Ustavni sud prihvatiti apelacije za Srebrenicu i vratiti izborni proces na početak – kazao je.

Dodao je da se Srebrenicom treba baviti u kontinuitetu i stvarati uslove za normalizaciju stanja.

Čekali da izbori završe

Nikšić je kazao da su prije mjesec imali nacrt zakona, međutim nisu htjeli da ga puštaju u parlamentarnu proceduru prije okončanja izbora.

Imamo draft nacrta i svjesno ga nismo puštali u parlamentarnu proceduru da to ne bude predizborna priča – istakao je Nikšić

Prema njegovim riječima, na sastanku četvorke je dogovoreno da to bude zajednički projekt.

Tim za implementaciju

Zakon kreće od Kantona Sarajevo jer smo ovdje na vlasti. Nakon KS zakon ćemo ponuditi u kantonima u kojima participiraju stranke četvorke. Prije svega, u TK i USK, ali i na nivou Federacije BiH. Uobičajna praksa je da se pomaže Srebrenica, a mi ćemo pokušati da to postavimo kao praksu u gradovima i općinama gdje toga nema – kazao je Nikšić.

Dodao je da je u Srebrenici rečeno da se ova rješenja traže.

Planirano je i formiranje tima koji bi implementirao zakon. Sretan sam da unutar Četvorke postoji jednodušna odluka da idemo u sistemsko rješenje – zaključio je Nikšić.

Predlagač Klub SDP-a

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta ovom prilikom kazao je da će predlagač biti Klub SDP-a u Skupštini KS.

Raditi ćemo maksimalno da što prije ovo postane živo slovo na papiru. Kroz ovaj nacrt zakona podstičemo povratak i ostanak ljudi u Srebrenici. Poticajne mjere se odnose na ratom razorene objekte, osiguranje zdravstvene zaštite, obrazovanje i radno osposobljavanje, prevencija iseljavanja, očuvanje sjećanja na genocid…

To su neki od ciljeva zakona. Nećemo stati na ovome i brinut ćemo se o ljudima koji tamo žive – pojasnio je Šteta.

Stimulirati privrednike

Šef Kluba SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović istakao je da je svrha zakona da se pomogne ljudima u Srebrenici.

Njih se sjete za obilježavanje genocida i predizborne svrhe. Prvo je ured za podršku Srebrenici, planiramo godišnje da izdvojimo 250.000 KM. Sva lica sa prijavljenim mjesto boravka u Srebrenici imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu u institucijama čiji je osnivač KS, isto se odnosi na obrazovanje, a predviđeno je umanjenje školarine na fakultetima. Želimo stimulirati privrednike da rade u Srebrenici, a KS bi mogao preuzeti pola troškova, a pola da uzme Federacija. Sva lica iz Srebrenice imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć na osnovu toga da su preživjeli genocid – istakao je Stojanović.

Dodao je da će roditelji imati pravo na naknadu.

Porodilje imaju pravo na naknadu u visini dvije netto plate u Federaciji. Ovaj zakon ćemo uskladiti i predložiti na nivou Federacije – zaključio je Stojanović.

Usvojiti zakon i u FBiH

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić istakao je da će učini sve da se sličan zakon usvoji na nivou Federacije.

Iskreno se nadamo da dnevna politika neće odigrati ulogu i da će prevladati razum. Nadamo se da ćemo ovim zakonom nastaviti praksu prethodne Vlade FBiH, a kad se o Srebrenici vodilo računa. Sve naše aktivnosti moraju ići u tri pravca. A to je da očuvano sjećanje, da uradimo sve na održivom povratku i da organizirano s područja Federacije radimo da se privreda oživljava u Srebrenici – kazao je Mašić, prenosi Avaz.