Ponedjeljak, 01.03.2021.

Probosanske stranke poslale pismo ambasadama u BiH, traže hitan sastanak zbog Srebrenice

Utorak, 23.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Osam stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine je poslalo zahtjev ambasadama u našoj državi za zakazivanje hitnog sastanka, a u vezi sa situacijom u Srebrenici.Stranke koje su potpisale zahtjev su Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Stranka za BiH, Pokret demokratske akcije, Narod i pravda, Naša stranka i Socijaldemokratska partija BiH.

Oni od stranih ambasada u BiH traže hitan sastanak za 25. februar u 11 sati, a “u vezi sa novonastalom situacijom prouzrokovanom opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici”.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je ranije na društvenim mrežama najavio da će u ovom narednom periodu alarmirati međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje problema u Srebrenici.

Navedene stranke su na zajedničkom sastanku, koji je održan u Srebrenici uoči izbora, istaknuli važnost nastavka “nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice”, a što je direktno narušeno ograničavanjem biračkog prava srebreničkoj dijaspori.

Pismo je poslato ambasadorima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske, te šefu Delegacije EU Johannu Sattleru i Misiji OSCE-a u BiH, odnosno Kathleen Kavalec.