Subota, 27.11.2021.

Milanović: Odnosi s Izetbegovićem idu nabolje, Hrvati u BiH moraju birati svoje predstavnike

Subota, 23.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u jednodnevnoj službenoj posjeti Italiji gdje se sastao s italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom s kojim je razgovarao i o položaju Hrvata u BiH.

Kako je rekao Milanović, tema odnosa u BiH i položaja bh. Hrvata je nešto s čim informira sve kolege iz drugih zemalja s kojima se sastaje.

“To je tema s kojom uvijek upoznajem svoje sugovornike. U kontaktu sam sa svima u BiH, i s gospodinom Izetbegovićem i s Dodikom, dakle ta komunikacija se nastavlja. Nije to svima podjednako drago, ali moraš razgovarati sa svima”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

Kazao je da ga raduju neki pomaci u dijalogu s Izetbegovićem u posljednje vrijeme i da bi to moglo ići nabolje. Također, Milanović je italijanskog kolegu upoznao s problemom Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatski narod u BiH mora imati pravo birati svoje predstavnike, a to pravo trenutno nema, ono mu je oduzeto”, rekao je Milanović Mattarelli.

Milanović je s Mattarellom je tokom dvosatnog sastanka razmijenio mišljenja o nizu tema, od razgraničenja između država na Jadranu, preko stanja u regiji jugoistočne Europe i uvođenja eura, do statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Italiji.

“Razgovori su bili vrlo sadržajni, s jedne i druge strane slijevale su se dobre teme”, rekao je Milanović novinarima pohvalivši odnose Italije i Hrvatske.

“Uvijek ima mjesta za poboljšanja, ali naši su odnosi na rubu dosade, oni su predvidljivi, oni su više nego dobri. Kad se spuste na razinu eksperata, na tehnička pitanja, oni svjedoče o dobrom duhu i sadržaju odnosa”, kazao je Milanović.