Subota, 27.11.2021.

Produžen pritvor graničnim policajcima zbog sumnje da su uzimali novac za prijem kadeta

Subota, 23.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Trojici graničnih policajaca koji su uhapšeni u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da su uzimali novac za prijem kadeta, produžen je pritvor na dva mjeseca.

Krajem septembra pripadnici SIPA-e su upali u prostor Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu. Tada su uhapšene tri osobe – Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić.

Ubrzo nakon ispitivanja im je određen pritvor, a sada je i produžen na još dva mjeseca.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje ngrade radi trgovine utjecaja. Kako saznajemo, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Ovim povodom, u svojstvu svjedoka su ispitani brojni službenici, među njima i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, njegov zamjenik Fahrudin Halać i pomoćnik za organizaciju i operacije Dragan Kulić.

Na neregularnosti u GP BiH su mediji odavno upozoravali, a nedavno su i ministar sigurnosti Selmo Cikotić, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, direktor Federalne uprave policije Ensad Korman te Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom dobili pismo u kojem se otkrivaju neregularnosti u vezi s aktuelnim konkursom za prijem kadeta.

(KLIX/PRESS)