Subota, 27.11.2021.

Zakulisane igre: Sprema se teren da Ibro Bešlija preuzme od Ensada Kormana rukovođenje FUP-om?

Utorak, 23.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Sporni konkurs za prijem policijskih službenika u Federalnu upravu policije (FUP) samo je uvertira u smjenu v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana i dovođenje načelnika Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a Ibre Bešliju na čelo FUP-a.

Radom aktuelnog v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana nije zadovoljna Stranka demokratske akcije (SDA) i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić, a koji namjeravaju dovesti načelnika Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a Ibru Bešliju na čelo FUP-a.

Upravo je Mehmedagić, a što je vrlo dobro poznato Kormanu iako to javno nikada neće priznati, insistirao na tome da se Ibro Bešlija postavi za načelnika Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a. S obzirom na to da već duže vrijeme nije imenovan direktor FUP-a ovu funkciju, u skladu sa zakonom, vrši zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman.

U slučaju kada bi se Kormanu izrekla mjera suspenzije upravlja FUP-om preuzeo bi načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a, a to je Ibro Bešlija. U policijskim krugovima se već duže vrijeme priča kako Bešlija u suštini već vodi sve procese u FUP-u dok je Korman tu samo da bi potpisivao dokumente i legalizirao Bešlijine aktivnosti.

Da su ove tvrdnje tačne pokazuje i činjenica da mediji bliski SDA, koji su po tradiciji skloni branjenju svih osoba lojalnih SDA i Mehmedagiću, nijemo posmatraju pad Ensad Kormana i valjanje po blatu spornog konkursa za prijem policijskih službenika. Zapravo, Ensad Korman je i sam svjestan kako je ostao usamljen i da se niko neće založiti za njega.  

Mehmedagić i SDA su u zadnje vrijeme sve snage usmjerili na ovladavanje policijskim strukturama. Posebno im smeta komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović jer na njegovu poziciju žele dovesti osobu lojalnu Mehmedagiću i političkoj ideji Bakira Izetbegovića. Paralelno s operacijom pokušaja uklanjanja Selimovića sprovodi se i operacija svrgavanja Ensada Kormana i dovođenje Ibre Bešlije na čelo FUP-a.

Bešlija je, kako saznajemo, u više navrata isticao da Korman snosi najveću odgovornost za neregularni konkurs FUP-a, a koji istražuju Tužilaštvo BiH i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Ranije je Kormanu obećana pozicija direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH ukoliko bude lojalan SDA, ali od imenovanje na ovu poziciju nema ništa.

SDA već ima osobu, sigurnosnog operativca iz SDA, kojoj je obećano imenovanja na ovu poziciju nakon odlaska trenutnog direktora Mirsada Vilića. Mehmedagić i SDA uopšte ne strahuju da bi Korman mogao smijeniti Bešliju s pozicije načelnika Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a, a sve to pravdaju argumentima kako se Korman boji i kako sigurno nema hrabrosti da „udari“ na njih.

(PRESS)

Tagovi: FUP Ibro Bešlija