Subota, 08.05.2021.

Danas sjednica SNSD-a zbog odluke CIK-a i izjave Bakira Izetbegovića

Nedjelja, 24.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

U Banjoj Luci će danas biti održana proširena sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici koja će biti održana u prostorijama SNSD-a u 11 sati će biti razmatrane odluke Centralne izborne komisije o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, ali i izjava Bakira Izetbegovića, lidera najveće bošnjačke stranke.

Centralna izborna komisija BiH je zbog brojnih nepravilnosti donijela odluku o ponovljanju izbora na 26 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 biračkih mjesta u Doboju što je SNSD-u i Miloradu Dodiku posebno zasmetalo. Ova stranka je ubjedljivo pobijedila u Doboju, a njihov kandidat oko kojeg su se okupile i druge stranke u Republici Srpskoj je vodio i u Srebrenici.

Zbog ovakve odluke Dodik je za CIK ponovio da su politički nekorektni, ali ih je nazvao i pogrdnim imenima. U javnosti je posebno odjeknula njegova izjava o članici CIK-a Vanji Bjelici Prutini koju je pokušao diskreditovatui time što je “udata ili bila udata za Bošnjaka”.

Osim Dodikove, i Izetbegovićeva izjava je podigla prašinu, pogotovo u srpskom narodu.

“Kažu da nema loših naroda, a da postoje samo loša rukovodstva. Nisam siguran”, rekao je Izetbegović prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji nakon čega su mnogi zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije reagovali, kao i OHR i Ambasada SAD-a u Sarajevu