Subota, 10.04.2021.

SDA danas isporučila Dodiku kontrolu nad NATO putem BiH: Nijedna odluka ne može biti usvojena ako za nju ne glasa predstavnik iz reda Srba

Srijeda, 24.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Ministri iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine omogućili su političkim predstavnicima iz reda srpskog naroda, odnosno Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), da blokiraju sve moguće odluke koje se odnose na NATO put BiH, piše PRESS.

Glasovima ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića (SDA) na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH preimenovana je Komisija za NATO integracijski proces u Komisiju za saradnju s NATO-om.

Sramna promjena naziva koja je dovela do toga da je integracija BiH u NATO izbačena čak i iz naziva komisije, a što je bio uslov SNSD-a, samo je početak skandaloznog ponašanja bošnjačkih ministara.

Turković je danas objasnila da će Komisija za saradnju s NATO-om donositi odluke kao što donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te da će ta komisija brojati 21 člana tj. sedam članova iz reda bošnjačkog naroda, sedam članova iz reda srpskog naroda i sedam članova iz reda hrvatskog naroda.

Istakla je i da će prilikom odlučivanja biti dva kruga glasanja. U prvom krugu glasanja za usvajanje odluke bit će potrebna prosta većina, a u kojoj će biti minimalno po dva glasa predstavnika bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

U drugom krugu glasanja, ukoliko ne bude etničke većine u prvom krugu, odluka će se donositi većinskim glasovima s tim što za usvajanje mora glasati najmanje po jedan predstavnik iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda.

SDA je na ovaj način u potpunosti omogućila SNSD-u da blokira NATO put Bosne i Hercegovine jer nijedna odluka ne može biti usvojena ukoliko za nju ne glasaju predstavnici iz entiteta RS.

Stav SNSD-a o NATO putu BiH od samog početka je poznat ministrima iz reda SDA, ali i bh. javnosti. SNSD je u više navrata poručio kako BiH s NATO-om može samo sarađivati, ali da od integracije u NATO nema ništa.

Važno je istaći da se protiv odluka koje su podržali ministri iz reda SDA jedini pobunio ministar odbrane BiH Sifet Podžić (DF) koji je glasao protiv.

SDA je ranije SNSD-u i HDZ-u isporučila kontrolni mehanizam za blokadu državnih institucija, odnosno po četiri delegata u Klubu delegata iz reda srpskog naroda i Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(PRESS)