Subota, 27.02.2021.

Skandal težak 10,5 miliona KM: Danas počinje suđenje u aferi “Respiratori”

Srijeda, 24.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Suđenje premijeru Federcije BiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u predmetu “Respiratori” počet će danas na Sudu Bosne i Hercegovine.

Ovim će zvanično početi suđenje, odnosno glavni pretres za veliki skandal, nakon što su se 29. febuara svi optuženi – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina – izjasnili da nisu krivi.

Njima se sudi kao organiziranoj grupi koja je, u najtežim trenucima pandemije, potrošila 10,5 miliona KM za nabavku 100 kineskih respiratora od kojih do danas nijedan nije stavljen u funkciju.

Sud BiH, podsjećamo, u cijelosti je 30. decembra prošle godine potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća je Džemila Begović, a članovi su sudije Branko Perić i Braco Stupar.

(PRESS)