Srijeda, 24.02.2021.

Uposlenici MVP-a ogorčeni zbog namještenih konkursa: Ministrica Turković zapošljava i unapređuje podobne, građani se džabe prijavljuju na konkurse!

Ponedjeljak, 25.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Nakon što je putem Osmana Mehmedagića uspjela bez konkursa zaposliti sina u Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković počela je “rješavati” radni status lojalnim saradnicima u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, piše PRESS.

Zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova BiH ogorčeni su na kadrovsku politiku Bisere Turković i u neformalnim razgovorima sve više ističu kako ministrica Turković njeguje i nagrađuje poltronstvo.

Izvori PRESS-a iz MVP-a BiH tvrde da je Turković putem Agencije za državnu službu BiH raspisala konkurse na kojima se već unaprijed zna da će biti primljeni bliski saradnici ministrice Turković.

“Odgovorno tvrdimo da su to namješteni konkursi. Mnogo kvalitetnih kadrova nema priliku da dobije neko radno mjesto zbog podobnih koji su po mjeri Bisere Turković”, kazali su nam izvori iz MVP-a BiH.

Naši izvori upozoravaju kako će na mjesto stručnog savjetnika u MVP-u BiH biti primljen Izmir Talić, jedan od najbližih saradnika Bisere Turković. Na drugo radno mjesto bit će navodno primljena Ivana Pejović, a koju je Turković dovela iz ambasade BH u Kataru. Turković je prije imenovanja na dužnost ministrice bila ambasadorica BiH u Kataru, a Pejović je u Ambasadi BiH u Kataru bila angažovana kao tehnički sekretar. Nakon preuzimanja dužnosti ministrice u Ambasadu BiH u Kataru otišao je i Ali Turković, sin ministrice Turković, kao uposlenik OSA-e tj. na osnovu sporazuma OSA-e i MVP-a.

“Ministrica Turković namjerava ponovo poslati Ivanu Pejović u bh. ambasadu u Kataru kako bi zagorčala život ambasadoru u Dohi Harisu Lukovcu. Pejović je udata za državljanina Sudana i s njim ima troje djece tako da će se ići na spajanje porodice”, kažu naši izvori iz MVP-a.

Jedno radno mjesto rezervisano je i za Natašu Anić koja je trenutno tehnički sekretar u kabinetu zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića (HDZ BiH).

“Već se zna da će pored njih biti primljeni Ramiz Radonja i Bojan Mašić koji je radio u pisarnici. Tako da svi koji su se prijavili na konkursu uradili su to uzaludno, jer je ministrica namjestila konkurs unaprijed”, navode naši izvori iz MVP-a.

Zaposlenici MVP-a posebno su ogorčeni na način unaprijeđivanja zaposlenika MVP-a, tačnije što se prednost daje podobnim, a ne kvalitetnim kadrovima.

Kao primjer navode napredovanje Almira Hasanovića na poziciju ministra savjetnika, Biljane Marilović na poziciju ministra savjetnika, Hazima Ražanice na poziciju ministra savjetnika i Šabana Forića na poziciju prvog sekretara.

Šaban Forić suprug je folk pjevačice Elvire Rahić. Izvori iz MVP-a tvrde da je on raspoređen u Odsjeku za naučno-kulturnu saradnju, ali da u tom odsjeku nije proveo niti jedan dan već da radi u kabinetu ministrice Turković.

Šaban Forić, kao što smo naveli suprug je folk pjevačice Elvire Rahić, Osman Mehmedagić suprug je folk pjevačice Amele Šehović. Izgleda da su u SDA na cijeni muževi folk pjevačica.

“Šabanu je ministrica obećala mjesto savjetnika kako bi u skorom periodu otišao na mjesto konzula u Mihenu, Njemačka”, kazali su nam izvori iz MVP-a BiH.

Portal PRESS izvijestit će čitatelje o tome ko su državni službenici primljeni na javnim konkursima u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nakon što imena postavljenih službenika Agencija za državnu službu BiH oglasi u Službenim novinama BiH.

(PRESS)