Ponedjeljak, 08.03.2021.

Borenović: Činjenica je da se SNSD boji fer izbora i da su svjesni da dolaze velike promjene 2022. godine

Utorak, 26.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da opozicija u Republici Srpskoj i ne pomišlja na bojkot Općih izbora 2022. godine, koji je nedavno najavio lider SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan sastavom Centralne izborne komisije BiH, piše Klix.

Dodik je prošle sedmice u Doboju, nakon odluke CIK-a BiH da poništi izbore u Srebrenici i Doboju, provukao rečenicu o mogućem bojkotu narednih izbora.

“SNSD će se početi pripremati da bojkotuje i onemogući izbore 2022. godine, jer ovo nisu fer i zakoniti izbori”, kazao je.

Predsjednik opozicionog PDP-a Branislav Borenović kaže da su čuli mnogo Dodikovih pompeznih najava koje su ostale samo u formi dnevnopolitičkih naslova, ali da na ovo neće nasjesti.

“Činjenica je da se SNSD boji fer izbora i da su svjesni da dolaze velike promjene 2022. godine. Retrogradne politike prijetnji, krađe i bahatosti će narod kazniti na sljedećim izborima i poslati poruku da su nam potrebne slobodne institucije i odgovorni nosioci javnih pozicija”, kaže Borenović.

Na pitanje da li će se opozicija odazvati na eventualni poziv za bojkot izbora u RS-u ukoliko Dodik krene u tu kampanju, Borenović odgovara:

“Dodik želi anarhiju isfrustriran činjenicom da više ne kontroliše pojedine institucije. Naravno da to nećemo podržati. Naš cilj su poboljšanje postojećeg stanja, vladavina prava i poštivanje zakona. Umjesto što Milorad Dodik, ali i Bakir Izetbegović prijete i vrijeđaju pozivamo ih da se urazume i počnu nešto korisno raditi za ljude. Pozivamo vladajuću koaliciju da iz nečinjenja i blokada pređu na korisne inicijative i predlaganje zakona. Neka predlože zakone o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u, ali i da iskoristimo ovu neizbornu godinu za unapređenje izbornog zakonodavstva”, rekao je.

Jedan od prvih ljudi opozicije u RS-u koja jača posljednjih mjeseci prokomentarisao je i posljednje izjave lidera SNSD-a i SDA koje su podigle prašinu na političkoj i društvenoj sceni Bosne i Hercegovine.

“SNSD i SDA su koalicioni partneri, biraju i pomažu jedni drugima. Sjetimo se podrške SDA u Narodnoj skupštini RS-a u izboru delegata SNSD-a za Dom naroda Parlamenta BiH. Zajedno vrše vlast i jednako dijele odgovornost za aktuelno stanje u zemlji. Jako se dobro slažu kada treba popunjavati fotelje, trošiti budžete, nabavljati automobile i koristiti brojne privilegije, a još bolje se koordiniraju kada u javnosti stvaraju privid tobože nekakvog sukoba. Već viđeno mnogo puta, potpuno deplasirana teza stranaka koje vrijednosno imaju mnogo sličnosti. Ipak su to stari dobri drugari koje danas ujedinjuju isti problemi. Narodu je dosta takvih i sve više gube podršku i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, i kod Srba i kod Bošnjaka i velike većine građana”, izjavio je Branislav Borenović.