Četvrtak, 28.10.2021.

Ovo je Sarajka Jasmina Hostert koja ulazi u Bundestag

Nedjelja, 26.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Rođena Sarajka Jasmina Hostert (rođ. Pašić) definitivno je ušla u njemački Bundestag, potvrdio je za Radiosarajevo.ba dugogodišnji njemački političar Josip Juratović.

Juratović je već 15 godina zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu i iskreni je prijatelj Bosne i Hercegovine.

“Jasmina je sigurno ušla u Bundestag”, kazao nam je večeras Juratović.

Jasmina Hostert rođena je kao Jasmina Pašić 1982. godine u Sarajevu.

Tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, u oktobru 1992. godine, je pala granata i tom prilikom je ostala bez ruke. Kao dijete je i izmještena u Njemačku gdje je nastavila školovanje i život.

“Operisana sam u Sarajevu, ali se rana inficirala i pod hitno sam morala u inostranstvo”, govorla je ranije Hoster.

Jasmina je sasvim slučajno došla u Njemačku. Mogla je to biti, kako kaže, i sasvim druga zemlja da je u avionu bilo mjesta, pisao je ranije N1

“Preko piste smo prvo došli u Kiseljak, a onda u Njemačku”, navela je.

Po dolasku u Bonn je izvršeno nekoliko operativnih zahvata.

“Imali smo sreće što nismo bili smješteni u prihvatni centar za izbjeglice nego kod jedne penzionisane učiteljice – Marije Hostert”, poručila je Jasmina.

Ta žena je za Jasminu kasnije postala veoma važna osoba u njenom životu. Ona se brinula da Jasmina nastavi školovanje u Njemačkoj, a kada se njen otac 1997. godine odlučio vratiti u Sarajevo, Jasmina je izrazila želju da ostane.

Kada je napunila 18. godina, Marija Hostert ju je usvojila, što je razlog da Jasmina nosi njeno prezime.

“U njemačkom pasošu piše Jasmina Hostert, ali u bosanskohercegovačkom Jasmina Pašić”, kaže Jasmina koja ponosno ističe da je jedna od rijetkih koji imaju dvojno državljanstvo.

Od 2009. godine je aktivna u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD).

“Očekujem da će SPD biti najjača politička partija u Njemačkoj i da će Olaf Scholz biti sljedeći njemački kancelar”, izjavila je Jasmina za Al Jazeeru Balkans uoči izbora.

U Bundestag bi ove godine mogao ući i Adis Ahmetović. Mlad i dinamičan, Bosanac po porijeklu je šef stranačkog ureda pokrajinskog premijera i sam političar na lokalnom nivou. Juratović nam zasad nije mogao potvrditi da je i Adis novi član Budnestaga ispred pobjedničkog SPD-a.