Ponedjeljak, 17.01.2022.

PRESS SAZNAJE: POČELA ISPITIVANJA U SLUČAJU DIPLOME SEBIJE IZETBEGOVIĆ

Petak, 26.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Tužilaštvo Kantona Sarajevo počelo je ispitivanje svjedoka u vezi sa predmetom školovanja Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a.

“Po zaprimljenoj informaciji, formiran je predmet u kojem se vrše provjere”, potvrdila je još u septembru za Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Predmet je, prema našim saznanjima, formiran nakon Izvještaja Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP), ali i pisanja medija te dopisa iz Zagreba koji je stigao Rifatu Škrijelju, rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Poziv svjedoku

Podsjetimo, Skupština KS je također na sjednici podržala prijedlog Kluba Naroda i pravde da se zatraži od Tužilaštva KS provjera navoda o tome da diploma Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a nije u skladu sa zakonom.

Zaključak je usvojen sa 21 glasom ZA.

zaključcima sa sjednice tada se još navelo i slijedeće:

“Traži se od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da što hitnije izvrši provjere vezane za medijske natpise da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović nije u skladu sa zakonom položila ispitena postdiplomskom studiju te da je krivotvorila indeks Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Traži se od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da hitno putem međunarodne pomoći zatraže provjeru vjerodostojnosti gore navadenog indeksa s obzirom da se iz do sada prikupljenih i objavljenih informacija može osnovano zaključiti da postoji sumnja i počinjene krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja”.

U obrazloženju se navelo:

“Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije imala uslove za upis na postdiplomski studij shodno prosjeku ocjena na medicinskom fakultetu.

Također, Zagrebački Univerziteta u svom odgovoru Rektoru Univerziteta u Sarajevu nije mogao potvrditi vjerodostojsnot indeksa koji je priložen kao dokaz da je navedena osoba u Zagrebu položila deset ispita.

Ovakvo stanje je također utvrđeno provjerom Kantonalne inspekcije Kantona Sarajevo”.

(PRESS)