Srijeda, 24.02.2021.

Otputovali u drugu regiju da prime vakcinu “preko reda”

Srijeda, 27.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar2

I dok neki još uvijek izražavaju skepticizam prema vakcinama općenito a sada i onima protiv korona virusa, te još uvijek nisu načisto da li će pristati da je prime, jedan kanadski par je otputovao na drugi kraj države gdje su se predstavili kao lokalci, kako bi primili vakcinu “preko reda”.

Bivšem predsjedniku uprave i izvršnom direktoru Great Canadian Gaming Corporation i njegovoj supruzi prijeti kazna nakon što su unajmili privatni avion, odletjeli do malog grada u zapadnoj Kanadi i predstavili se kao lokalni radnici, kako bi primili vakcinu protiv korone.

Rodnes i Ekaterina Baker su optuženi prema Yukonovom Zaonu o vanrednim mjerama, navodi se u sudskom izvještaju, prenosi CNN.

Ministar za usluge u zajednici ukanadskoj regiji Yukon John Streicker kazao je kako se par pojavio u mobilnoj klinici prošlog četvrtka, u Beaver Creeku.

Jedno od njih prikazalo je zdravstvenu iskaznicu okruga British Columbia a drugo iz okruga Ontario.

Ipak, njih dvoje nisu pod optužbama jer su primili vakcinu u regiji u kojoj nisu registrirani već zbog toga što se nisu pridržavali mjera karantene propisanih na kanadskom teritorjiu.

Prema zvaničnim dokumentima, Bakeri su stanovnici Vancouvera u Britanskoj Kolumbiji, jugoistočno od teritorija Yukona.

Ogorčen sam zbog ovog sebičnog ponašanja i uznemirujuće je što bi ljudi odlučili na taj način ugroziti druge Kanađane“, rekao je Streicker. “Izvještaji navode da su te osobe varale i kršile hitne mjere u svoju korist, što je potpuno neprihvatljivo u bilo kojem trenutku, ali posebno tokom krize javnog zdravstva“, dodao je.

CNN nije uspio u utorak stupiti u kontakt s Bakerima radi komentara.

Tagovi: Vakcinisanje