Nedjelja, 28.02.2021.

SDP traži izgradnju spomenika Srđanu Aleksiću u Trebinju

Srijeda, 27.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Povodom godišnjice pogibije Srđana Aleksića, simbola suprotstavljanja mračnim ideologijama isključivosti i mržnje u najmračnijim trenucima nasrtaja na prirodu i duh našeg tradicionalno otvorenog društva, kada je ljudskost bila na najvećoj kušnji, SDP BiH izražava osjećaje najdublje sućuti porodici.

“Ističemo da je još prije 14 godina Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH, u duhu SDP-ove trajne posvećenosti idealima humanizma i pluralizma, prepoznajući u Srđanu Aleksiću simbol građanske hrabrosti, 23. maja 2007. zatražio da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvoji inicijativu kojom zadužuje Vijeće ministara da, u saradnji sa nadležnim organima Općine Trebinje, finansijski pomogne izgradnju spomenika Srđanu Aleksiću u njegovom rodnom gradu”, navodi se u saopćenju SDP-a.

U obrazloženju inicijative je navedeno da je dvadesetsedmogodišnji Srđan Aleksić ubijen januara 1993. godine u Trebinju, braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, kojeg su zvjerski tukla trojica pripadnika vojske RS-a.

Srđan je uspio da spasi život svom sugrađaninu, ali je ovaj veličanstveni čin ljudske hrabrosti i čovječnosti platio vlastitim životom. Njegov otac Rade napisao je u čitulji: Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost…

“Smatram da Srđanova pogibija ne smije biti zaboravljena, već da treba biti trajna poruka za budućnost koju trebamo čuvati kao svijetli primjer građanske solidarnosti. Vrijeme je da organi vlasti, mediji i drugi segmenti društva u Bosni i Hercegovini počnu snažnije isticati pozitivne primjere iz bliže i dalje historije naše zemlje. Da nije takvih ljudi, kakav je bio i Srđan Aleksić, ova zemlja ne bi imala nikakve budućnosti”, saopćeno je iz SDP-a.

U junu 2007. godine sa 29 glasova „za“ i pet „uzdržanih“, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prihvatio inicijativu Denisa Bećirovića. Nažalost, spomenik Srđanu Aleksiću, humanisti i bh. heroju, u rodnom Trebinju do danas nije izgrađen.

“Nadamo se da će ova inicijativa u skorije vrijeme doživjeti svoku realizaciju, kao potvrda savremene opredijeljenosti institucija Bosne i Hercegovine na svim razinama da gradi društvo u kojem će sjećanje na istinske heroje biti praksa, a ne tabu tema”, zaključuju iz SDP-a.

Tagovi: SDP