Subota, 10.04.2021.

Sindikati protv otpuštanja 213 rudara u Đurđeviku

Subota, 27.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U rudnicima  koji djeluju u okviru koncerna Elektroprivrede BiH u narednom periodu trebala bi biti provedena sistematizacija i organizacija radnih mjesta.

U Rudniku Đurđevik ova tema izazvala je već pobune, jer bi oko 213 radnika mogao biti tehnološki višak.

Predstavnici Sindikalnih organizacija Rudnika Đurđevik protive se urađenom prijedlogu plana  sistematizacije,te su poručili da  na ovakav način neće dozvoliti uništavanje Rudnika, kaže Suad Šehić, predsjednik Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik.

 Sindikalne organizacije u ovom Rudniku su davali podršku za izradu nove sistematizacije ,ali  na način, da se smanjenje broja uposlenika  vrši isključivo  penzionisanjem , kazao je  Suad Nuhić, predsjednik Radničkog sindikata RMU „Đurđevik“ 

U sindikatu naglašavaju,  da  oni koji su planirali 213 radnika proglasiti viškom , za iste nisu predvidjeli  nikakav program zbrinjavanja.

Imena radnika koji bi mogla biti proglašen tehnološkim viškom još nisu poznata, kaže Nuhić, ali otkriva da su prvi na spisku radnici iz proizvodnog procesa.

Oni koji budu nastojali da povedu sistematizaciju susprotno Zakonu, Sindikalne organizacije će  podnijeti tužbe , poručili su iz sindikata.

(NAP)