Utorak, 21.09.2021.

Blamaža SDA u Goraždu: Kad su vidjeli šta su uradili usvojili novu Deklaraciju o negiranju genocida, kažu pripremili bolju

Utorak, 27.07.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Nakon bure u Skupštini BPK Goražde zbog neusvajanja dnevnog reda na kojem bi se našla Deklaracija o negiranju genocida, a koju je predložila Edita Velić, promptno je zakazana vanredna sjednica na kojoj je usvojena nova Deklaracija.

Od ukupno 25 poslanika njih 19 je jednoglasno donijelo ovu Deklaraciju koja predstavlja izražavanje stava Skupštine o negiranju genocida i drugih zločina.

U nju su uvrštena i dešavanja sa ovog područja.

“S obzirom na to da je Goražde u periodu odbrambeno –oslobodilačkog rata 1992-1995 godina proglašeno sigurnom zonom UN-a u kojoj je poginulo, ubijeno i ranjeno 4.402 ljudi, među kojima i stotine djece. Podsjećamo da je presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH, utvrđeno da su na teritoriji BiH u period 1992-1995 godine počinjeni genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločini. Na brojnim mjestima se danas negiraju genocid i presude međunarodnih i domaćih sudova što vrijeđa žrtve i predstavlja prepreku pomirenju”, stoji u Deklaraciji.

U Deklaraciji se ističe podrška Odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da donese dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

“Izražavamo nezadovoljstvo što niko nije osuđen zbog zločina počinjenih nad stanovnicima zaštićene zone UN-a Goražde u periodu 1992-1995 godine na koji je u toku agresije na RBiH i odbrambeno-oslobodilačkog rata palo više od 100.000 projektila i čiji građani su bili okruženi 1.336 dana bez hrane, vode i struje, kao i drugih životnih potrepština. Stoga pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno procesuira i sankcioniše odgovorne za počinjene ratne zločine u Goraždu”, stoji u Deklaraciji.

Današnji dan u Skupštini BPK Goražde obilježilo je to što zastupnici iz SDA nisu željeli glasati za Deklaraciju o zabrani negiranja genocida koji je predložila zastupnica Edita Velić. Kao razlog su naveli to što oni već imaju spremnu deklaraciju u kojoj se pominju i zločini sa područja Goražda.