Subota, 27.11.2021.

Sejdić: I bez rata BiH je logor smrti, nikad nije bilo više bijede

Srijeda, 27.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Predsjednik Romskog informativnog centra Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo administracijama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

-Poštovana gospodo zabrinuti, vi iz EU administracije, vi iz SAD administracije, vi političari Bosne i Hercegovine, ukoliko što hitnije ne zaustavite ratnohuškačku retoriku u Bosni i Hercegovini, Romi, ali vjerujem i mnogi drugi građani, napuštaju ili će napustiti Bosnu i Hercegovinu, naveo je.

Sejdić kaže da dok se zvaničnici sastaju po Washingtonu, Briselu, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu i iskazuju svoje zabrinutosti, bez nade u rješavanje političke, ekonomske i socijalne krize sve je češće pitanje, koje čak i djeca školskog uzrasta postavljaju – “Hoće li biti rata?”.

-Romska zajednica, kao i veliki broj građana Bosne i Hercegovine nikada nisu živjeli u većoj bijedi i siromaštvu, a sve zahvaljujući blokadama i nacionalističkoj retorici. Naša djeca i mi sami naučili smo prolaziti kroz glad i bijedu, siromaštvo i isključenost, ali nećemo više dopustiti da zbog vaših ličnih i političkih interesa sutra ginemo i umiremo jer se vi ne možete dogovoriti, dodao je Sejdić.

Pozvao je sve političare da zaustave priče i medijsko maltretiranje građana, dok nije kasno i dok ima iole nade za normalan život u Bosni i Hercegovini.

-Počnite se baviti rješavanjem stvarnih problema, ove teške ekonomske krize, koja će svakim danom biti teža i gora. Poštovana gospodo evropski i svjetski zvaničnici, poštovana gospodo bh. političari, niko od vas neće biti u mogućnosti zaustaviti građane Bosne i Hercegovine na granicama Evropske unije, pa makar ih ogradili bodljikavom žicom ili betonskim zidovima, jer više nećemo čekati da se smilujete i spašavate nas iz logora smrti, naveo je i pismo potpisao zabrinuti građanin Dervo Sejdić.

(NAP/PRESS)

Tagovi: Dervo Sejdić