Ponedjeljak, 17.01.2022.

“Dao sam krv za ovu državu, nisam tražio sadaku, sada me opet šalju na cestu” / ISTINITA PRIČA NERMINA MALKOČEVIĆA RUDARA IZ RUDNIKA MRAMOR

Subota, 27.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U rudniku Mramor, trake su danas mirovale i proizvodnje nije bilo zbog odluke rudara da iskažu radnički neposluh upravi rudnika Kreka ali i Elektroprivredi BiH. Kažu da se neće vratiti u jamu do ispunjenja zahtjeva

Danas smo posjetili rudnik Mramor i uvjerili se da ovdje radnici dolaze na posao, ali ne rade, osim onih koji moraju, a to su radnici koji rade na sigurnosti jamskih prostorija i portiri.

U rudniku Mramor, trake su danas mirovale i proizvodnje nije bilo, zbog odluke rudara da iskažu radnički neposluh upravi rudnika Kreka ali i Elektroprivredi BiH. Kažu da se neće vratiti u jamu do ispunjenja zahtjeva.

– Dao sam i krv i meso za ovu državu, od 1992. do 1996. godine. Tražio posao, nisam tražio invalidnost da mi država pruža sadaku. Našao posao, došao pred penziju i sada me opet šalju na cestu. Dokle više? Ni u ćumuru ni u proizvodnji niko od nas neće da bude, kazao nam je rudar Nermin Malkočević.

– Sada je došlo ili biti ili ne biti. Pa neka izvole. Kad se počne zaustavljati jedan po jedan blok, nek se onda ostali građani dignu, ističe Suljo Mehić.

Rudari rudnika Mramor smatraju da novi pravilnici o radu i radnom učinku idu na njihovu štetu jer nemaju uslove rada da bi ispunili normu koju zahtjeva uprava. Široko mehanizovano čelo ovdje godinama nije u funkciji.

– Prvo, što je i moj otac ovom istom metodom kojom ja radim radio, zaradio penziju i umro prije šest godina. Istom tom metodom rada radim i ja i pred penzijom sam. Kako da mu dam ono što on traži, dodaje Malkočević.

Uslovi su isti kao i oni od prije stotinu godina, kaže nam Senad Jarčević.

– Težak rudarski posao, kao i uvijek, dodaje.

Iz Sindikata rudnika Mramor kažu da rudari nikada nisu bili jedinstveniji, te dodaju da uprava Elektroprivrede pokušava izmanipulisati javnost da su zahtjevi rudara nerealni.

– Na zahtjevima sindikata ne stoji smjena sedam direktora, nego generalnog direktora i onog direktora koji onakav pravilnik o radu i radnom učinku pusti u opticaj. To je za sada uradio samo direktor Kreke. U zahtjevu stoji negativna bonifikacija. sav ugalj koji iz Kreke dođe u Termoelektranu, koji nema dovoljnu kaloriju, se spali ali se ne vrati, pojašnjava Amer Saletović, član Sindikata rudara Mramor.

On navodi da na ovaj način Kreka godišnje gubi od deset do petnaest miliona KM. Zbog svega, tvrdi on, rudari neće pokleknuti. 

– Prihvatanjem ovoga što oni hoće, sami sebi potpisujemo kapitulaciju. O čemu se još radi? Takav rad bi uveo norme tamo na neka radna mjesta gdje norme ne smiju postojati, što bi dovelo možda i do većeg broja povreda i nesreća na radu, ističe.

Podršku rudarima da istraju u radničkom neposluhu i nepokretanju proizvodnje, danas su pružili građani, koji su potpisivanjem peticije dali jasnu poruku da su na strani rudara.

(Okanal/PRESS)