Ponedjeljak, 17.01.2022.

“Ne damo ćumur, neka se gasi sve. Gasili su se i životi, nije ih bilo briga”

Subota, 27.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Rudari su nastavili sa radničkim neposluhom i u jami Raspotočje u Zenici. Ističu kako neće odustati od svojih zahtjeva te da su tražili smao poštovanje i normalne uvjete rada, što nisu dobili. Predstavnik Sindikata radnika ove jame Jasmin Mujezinović, kazao je kako je ova jama davno postala “tvornica invalida”, da su ljudi ostavljali živote u jami i da nikoga nije bilo briga za to.

“Mi smo tvornica invalida.  Svi su oni došli kao zdravi i kršni momci, nastradali na radu u jami i sada ne trebaju nikome. I nikoga nije bilo briga. Vrijeme da se više poduzmu određene mjere”, rekao je Mujezinović za N1.

Šta je bilo sa sredstvima za socijalno zbrinjavanje rudara?

Naveo je i to kako se veliki broj rudara bio prijavio za program socijalnog zbrinjavanja koje je Elektrorpivreda BiH spominjala prošle godine navodeći kako su velika sredstva izdvojena za to. Ali, kaže Mujezinović, to se više ne spominje kao ni novac.

“Andelija je sa svojom elitom ponudio program socijalnog zbrinjavanja od 15.000 KM kao najmanjom cifrom. Ali kada je vidio koliki je odziv ljudi, prevarili su se i sada to ne spominju”, dodao je.

Istakao je kako su “svojim lažima su natjerali preeko 2.000 rudara da podnesu tužbe” jer ih je bilo strah za egzistenciju. Zato su im, između ostalog, računi blokirani.

“Zamislite apsurda. Štrajkujemo i protestujemo protiv onih koji su dužni državi da uplate, kako oni kažu, 500 miliona KM. A mi smo ti koji čuvamo državu i ekonomski sistem. Kažu nauštrb energetskog sistema. Mi ga ne vodimo, oni ga vode. Kako ga vode, evo dva dana ne rade rudnici – kolaps i hoće restrikcije struje da uvedu”, zaključio je.

“Ne damo ćumur”

Poručio je kako ih građani podržavaju i da ostaju pri svome.

“Ne damo im ćumur. Neka se gasi sve. Kod nas se živote gase pa nikome ništa. Mnogi su ostavili živote, zdravlje u jami. Nikoga nije bilo briga”, poručio je Mujezinović.

(N1/PRESS)