Subota, 08.05.2021.

Bosanci i Hercegovci koji žive u Njemačkoj poslali 1.000 paketa pomoći migrantima u Bihaću

Četvrtak, 28.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u njemačkom Minhenu i okolini poslali su 1.000 paketa pomoći migrantima u Bihaću.

Na ovaj način naša dijaspora pokazala je da zna kako je biti u tuđoj zemlji i biti ovisan o pomoći i na ovaj način pomogli su migrantima da lakše podnesu hladne dane u Krajini.

Organizatori i inicijatori ove humanitarne akcije su bračni par Hajrudin i Suada Jusić, koji žive i rade u Minhenu gdje imaju dvije prodavnice “Edeka Jusić” i trenutno zapošljavaju oko 60 radnika.

  • Za deset dana smo prikupili novčana sredstva, a teži dio posla bila je organizacija podjele pomoći da bi ona došla u prave ruke. I taj dio je reliziran uspješno zahvaljući našem džematu “Tevhid e.V.”, na čelu sa ef. Mirzom Džafićem koji nam je mnogo pomogao oko organizacije, papirologije i ostalog. Pojedinci su također besplatno dali svoj kamion, drugi su pak pokrili putne troškove. Jednostavno, sve se može kad se male ruke slože. Na terenu u Bihaću prilikom podjele dosta nam je pomogao Alen Smajić – kaže Hajrudin Jusić, prenosi Faktor.

Bračni par Hajrudin i Suada Jusić

Danas je tako 1.000 paketa pomoći došlo u prave ruke. Tako je 850 podjeljeno u kampu “Lipa”, a oko 150 paketa je u izbjegličkom kampu “Borići”, gdje su smještene porodice s djecom.

  • U svakom paketu se nalaze po dvije četkice za zube, dvije zubne paste, dva sapuna, dva šampona, deka, par rukavica, kapa, vreća za spavanje i jedan keks – dodaje Jusić.

Tagovi: Dijaspora pomoć