Subota, 10.04.2021.

Aleksandar Trifunović: Ili otčepi, ili začepi!

Utorak, 30.03.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti | Autor

BUKA: Aleksandar Trifunović

BiH je decenijama u govnima.

To nije teško skontati, shvatiti, napisati, opisati, dokumentovati. Nije teško, jer to svi znamo.

Dobro, skoro svi.

Sve je zapušeno govnima. Ova zemlja će izaći iz tih jezera govana kada najveći broj njenih građana bude spreman da vadi sebe i svoje iza ove političke kanalizacija, dakle da siđe u kanalizaciju i da radi, da otpuši ove učmale cijevi demagogije, korupcije, nacionalizma i fašizma, i da se tako neminovno zaprlja govnima, jer drugačije se ona ne mogu očisititi, niti ova situacija pročepiti.

Svako ko misli da se elitističkim zaprđavanjima ovo može riješiti, laže, ne može. Može? Pa evo probali ste svakodnevnim virtuelnim kreketanjem i cmizdrenjem emotikonima da nismo uspjeli nabaviti ni jednu vakcinu osim poklonjenih, ni jedan respirator osim pokvarenih, pa ništa, niste ih takli u njihovom stvarnom svijetu. Umiru nam ljudi, a oni se češu gdje se ne vidi, jer ih zaboli za tim kreketanjem.

Zbog toga priznajem samo konkretan rad, znoj, permanentno suprostavljanje ovoj pošasti, borbu, zagorčavanje svakodnevnice ovoj učamaloj političkoj eliti, a ne priznajem konsalting. Jer od konsaltinga nema koristi.

Ne priznajem ljude koji se u ovoj situaciji kada tonemo kao Titanik igraju zen budizma, dijele savjete a sami nisu spremni da se bore za njih. A kamo li da takve ljude proglašavam spasiocima, manite me se. Priznajem samo ljude spremne da rade, ne zanima me njihova savršenost i nesavršenost izražena lajkovima i podrškom na mrežama, jer naši problemi nisu online, već što bi moja baba rekla, offline.

Zato, ne seri. Ili Otčepi ili začepi.