Četvrtak, 28.10.2021.

Slatki recept: Poboljšajte raspoloženje i nivo energije uz zdravi brownie

Srijeda, 13.10.2021. | In | Najnovije | novinarka

Zdravi brownie od hurmi i oraha gotov je u deset minuta, a savršen je izbor za podizanje raspoloženja i nivoa energije posebno tokom hladnijih jesenjih dana koji sa sobom donose i tmurniju atmosferu.

Ovaj zdravi brownie sadrži puno magnezija, koji će pomoći u regulaciji hormona stresa poput kortizola, kao i omega-3 masne kiseline koje se mogu koristiti kao protuupalno sredstvo za liječenje depresije.

Osim toga, sadrži hurme, što će vam dati potrebnu količinu željeza u danima sa manjkom energije, a sa tako visokim sadržajem oraha, ovi kolačići su također puni proteina, što ih čini savršenim odabirom nakon treninga.

Sastojci:

150 g oraha, 150 g hurmi (namočenih u vrućoj vodi 10 minuta), 6 kašika kakao praha, 50 g kokosovog brašna, 3 kašike meda, prstohvat soli

Za glazuru: 150 g hurmi (namočenih u vrućoj vodi 10 minuta, sačuvajte vodu nakon namakanja), 4 kašike kakao praha, 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog)

Priprema:

Izmeljite orahe, zatim dodajte hurme i ponovo meljite dok se smjesa ne sjedini. Dodajte preostale sastojke i miješajte dok smjesa ne dobije lijepu tamnosmeđu boju.

Ako nemate blender ili sjeckalicu za hranu, sitno nasjeckajte orahe i hurme te ih sjedinite s ostalim sastojcima kako biste napravili prilično čvrstu smjesu za kolače.

Manji kalup za tortu obložite papirom za pečenje i kašikom ulijte smjesu u nju, čvrsto je pritisnuvši.

Za glazuru stavite sve sastojke u blender s 50 ml tekućine od namakanja hurmi i miješajte nekoliko minuta dok ne postane glatko i baršunasto. Po potrebi dodajte još malo vode.

Kašikom rasporedite glazuru po smjesi kolačića.

Možete ukrasiti s još nasjeckanih oraha, a zatim je brownie potrebno ohladiti u frižideru minimalno sat vremena kako bi bio spreman za posluživanje. Kolačiće izrežite prije nego što ih stavite u frižider kako biste ih lakše vadili.