Utorak, 09.03.2021.

Putujete i volite pivo? Evo gdje je najjeftinije – ali i najskuplje

Nedjelja, 21.02.2021. | Globus | Najnovije | Autor

Isprobavanje lokalnog piva jedan je od najboljih dijelova putovanja, ali ponekad jedina stvar koja umanjuje užitak u ovom alkoholnom piću je njegova cijena.

Kako biste bili sigurni da ćete isprobati neke od najukusnijih pivskih proizvoda na svijetu bez probijanja budžeta, “Ekpensiviti” je uporedio cijene piva u 58 zemalja. Da bi prikupio svoje podatke, Ekpensiviti se usredsredio na poznate brendove i zabilježio cijene boce piva od 330 ml u supermarketima širom svijeta. Takođe je pozvao hotele da dobiju cijene u barovima i izračunalo je prosečnu cijenu između supermarketa i hotela u dolarima.

“Ektensiviti” je otkrio da Katar ima najskuplje pivo na svijetu, košta u prosijeku 11,26 dolara po boci od 330 ml. Ovo je vjerovatno zbog njihovog stopostotnog poreza na uvoz alkohola uoči Svjetskog kupa 2022. godine.

Na drugom kraju spektra, Južna Afrika ima najjeftinije pivo, sa prosječnom cijenom od 1,68 dolara po boci.

Takođe su otkrili da Češka ima najvišu stopu potrošnje piva, s tim što prosječna osoba godišnje popije 468 piva, a da Njemci svake godine najviše troše na pivo sa gotovo 2.000 dolara potrošenih na ovo piće godišnje.