Četvrtak, 28.10.2021.

NA MREŽI / Kako zvati konobara u Sarajevu?

Četvrtak, 23.09.2021. | Na mreži | Najnovije | Autor

Stari grad – Pašaaaaa
Paša je titula još iz perioda osmanskog carstva, a većina stanovnika starog dijela grada s ponosom ističu titule svojih pra, pra djedova, stoga šansa da dozovete konobara u ovom naselju kojeg oslovite sa paša porast ce za čak 70%.

Centar – Legendo
Centar grada je poznat po legendama ovog grada, mnogi nekadašnji pisci, sportisti, umjetnici, šaneri i kabadahije, a sadašnje legende su većinu svog vremena provodili u kultnim kafićima u užem centru grada, te samim tim i konobari u centru su jelte legende. Šansa da vas primijeti u moru dima neke ofucane rupe u kojoj je kafa tri marke, al’ jebi ga u centru je, raste za 30%. Šta hoš više, centar je?!

Grbavica – Lave
Simbol otpora i agresije na Sarajevo je naselje Grbavica. Herojski dio grada, stoga koga god da oslovite tako, nema razloga da objašnjavamo zašto šanse rastu za visokih 60%. Ukoliko imate plavu duksericu, konobar će vas dočekati na vratima dok ste još 30 metara od kafića.

Al’pašino – Kuuume
Naselje u koje, ako ste turista, ne bi trebali ići, ali ako vas je već neko debelo zajebao oko smještaja prodavajući vam priču kako su tu nekada odmarali olimpijci, jebi ga, sjedi đe si. Kum je najveća svetinja ovog naselja nakon Bube Correlija i šeika sa Alipašina koji je prebio djevojku i postao legenda epskih razmjera i zakletva mladih. Također, asocira na film Kum, američki san svakog sitnog dilera i pljačkasa trafika

Ilidža – Rođak
Obzirom da je ovaj dio grada specifičan po stanovnicima koji većinski vuku porijeklo iz mjesta gdje su svi rodbina logično je da se posao dobija najčešće po familijarnoj liniji. Ako ste ga tako dozvali, dok on skonta da niste nista u rodu, vi ste već natenane popili svoju toplu, ilegalno otkucanu kafu. Ako vas konobar čudno gleda na rođak, probajte hadžićko (u daljem tekstu) “abi” ili “garson”.

Buća potok/Boljakov potok – Ne idi!
Tamo ne idete čak i ako vam tetka da kuću na tri sprata da je besplatno koristite mjesec dana, tako da nema potrebe da zovete konobara. Ukoliko se greškom zadesite u ovom naselju, zovite policiju preventivno, taman dok oni dođu neko će vas sigurno opljačkati

Dobrinja – Sultane/vojvodo
Dobrinja je specifično naselje, jer je tanka granica između Srba i Bošnjaka, ali ono bukvalno. Granica je jedna ulica. Elem, ako ste igrom slučaja tolika sirotinja da nemate para platiti smještaj u Sarajevu pa ste osuđeni da se smjestite dole, samo pratite slova. Ako je latinica dozivaj sultana, ako je ćirilica dozivaj vojvodu.

Hadžići – Abi, Garson
Iako nadomak Sarajeva, ova općina je ‘turskije’ mjesto od Erdoganovog prvog sina i Kemal paše Ataturka zajedno. Istanbul je za Hadžiće Amsterdam.